#182 – Leica M6 opereras


Här kommer ytterligare en kafébild från senaste rullen. Bilden har inget med inlägget i övrigt att göra. Leica M6, 28mm och Ilford Hp5+@800.

För ett tag sedan fastnade ratten för slutartidsinställning på min Leica M6. Jag mumlade “nej, nej, nej!”, samtidigt som ilskan steg inom mig. Jag tog i ren desperation till våld och lyckades få ratten att snurra igen, men den var inte alls lika följsam som förr. (Ni som spelar gitarr vet hur det känns när någon av gitarrens potentiometrar börjar glappa, ungefär så kändes ratten.) Den “klickade” inte längre.

Slutartiderna påverkades. 1/30 sek var ojämn, ibland låg tiden runt 1/15 sek och ibland – visserligen för det mesta – 1/30 sek. 1 sekund blev ibland bulb. Kameran betedde sig helt enkelt ganska underligt, och jag, jag var måttligt glad över det som hänt.

***

Skruven som håller fast ratten är ganska liten och mitt klumpiga skruvmejselset från IKEA är undermåligt. Jag gjorde några tappra försök att skruva upp skruven, men jag lyckades inte. Jag gav mig därför ut på stan i jakt på nya, bättre mejslar. Ni ska veta en sak: det är förbannat svårt att hitta vettiga skruvmejslar i centrala Jönköping. Till slut hittade jag dock ett mejselset som passade mig i smaken. (Mina blogginlägg har nästan lika stort nyhetsvärde som Aftonbladets nöjesartiklar.)

Väl hemma skruvade jag av ratten. Under den sitter ytterligare en skruv. Den satt löst! Jag skruvade åt den och satte tillbaka ratten. Problem löst! Leican fungerade som en klocka igen.

***

Innan jag löste problemet ställde jag en fråga på ett amerikanskt forum. Läsarna rekommenderade mig att skicka kameran på CLA (clean, lube and adjust). En bra – en Leica förtjänar ju en bra CLA – sådan kostar ett par tusen.

Om jag hade skickat i väg kameran på CLA hade jag, dels blivit tvungen att betala dyrt, dels tvingats vara Leica-lös i flera veckor (kanske rent av månader). Om jag hade skickat i väg kameran hade jag dock förhoppningsvis varit omedveten om att lösningen i själva verket fanns 39:- och 2 minuters arbete bort.

***

Många skulle nog förbanna sig över mitt vårdslösa sätt att hantera mina kameror. Men min devis är att kameror måste tåla hårda tag.

En fördel med mekaniska kameror är att det faktiskt går att lösa mycket på egen hand. Med skruvmejslar, hammare (!) och tång kan mycket fixas. När digitalkameran krånglar finns det dock inget annat val än att skicka den på service, en service som ofta är dyr och tidskrävande.

***

Jaja, så är det me’t. Nu drar jag ut en sväng med Leican. I kylen ligger 18 rullar och på lördag åker jag till Rom. Livet kunde ha varit bra mycket sämre.

Add a Comment Trackback

8 Comments

 1. Riktigt fin DIY anda,gillar att du behöver stenhårda kameror men inte för djungel expeditioner eller polcirkeln,utan för den sten hårda gatan!! De e coolt:-)

  //Johan

 2. Ja, gatan är nog den miljön som ställer störst och hårdast krav på kamerorna. :)

 3. Det är faktiskt väldigt lätt att få tag på riktigt bra precisions skruvmejslar i Jönköping. Abrahamssons järnaffär på Brunnsgatan har precis det som du behöver och den affären ligger på lagom promenadavstånd från din lägenhet.

  Jag har köpt ett suveränt bra mejselsätt på Abrahamssons och det är så bra att det tom går att fixa digitalkameror och autofokusobjektiv med de mejslarna :)
  //Chasid

 4. Tanken på att gå till Abrahomssons slog mig inte över huvud taget. Jag får skylla på att jag är en Skövde-son i grund och botten, och att nya städer lätt gör mig förvirrad. :)

  /Johan

 5. Förrsten, har inte abrahamssons gått i konkurs?

 6. Abrahamssons har mycket riktigt kursat! Jag blandade ihop dem med Einar Nillsons Järnia på Klostergatan! Jag är också inflyttad och bor dessutom i Huskvarna sedan sju år tillbaka och är väl i ärlighetens namn inte inne i Jönköping så speciellt mycket nu för tiden :)
  //Chasid

 7. Jag ska lägga Järnia på minnet. Jag går ju nästan dagligen förbi butiken, men jag har nog aldrig varit där inne.

  /Johan

 8. Helt enig! Det er ett av kameraets viktigste egenskaper at det tåler juling! Hvordan det ser ut har mindre betydning. Min M6 begynner å bære preg av noen års heftig bruk nå, og noen av Nikon kameraene mine ser ut som om de har vært overkjørt av ett eller annet. Men de virker, og det er det som er hensikten!
  Godt utført arbeid på den M6’en!! :))

Add a Comment