#105 – Fåglarna i Brno


Gråmulen morgon i Brno. Leica M6, 50mm och Kodak Tri-X@1600.

Morgontåget från Prag den 8:e augusti 2010 gjorde ett kortare uppehåll på Brnos centralstation. En grupp korpar, som befann sig ovanför Brnodomen störtdök ner mot stationen, där morgontågets bromsar precis börjat tjuta. Fåglarna fortsatte förbi några hyreskomplex och jag, som satt i en av tågets bakre vagnar, riktade kameran mot dem; och klickade. Ögonblicket, ett vardagligt ögonblick i Tjeckiens näst största stad, var förevigat. För all framtid.

Fotografiet blev ett av mina personliga favoriter från resan – det är kanske rent av den absoluta favoriten. Jag gillar den måttfulla gråskalan (någon likriktad skulle kanske kalla den för platt); det var en gråmulen morgon och negativet blev därför ganska tunt. Men jag gillar den gråa, dystra karaktären; fotografiet skriker öststat 1972.

***

I går natt gjorde jag ett gäng förstoringar av fotografiet. Och jag har inte hjärta att slänga de olika testversionerna, därför har jag bestämt att dela med mig av dem. De tre första som mailar sina adresser till johanlarsson@mudride.com får en mörkrumskopia av fotografiet hemskickat alldeles gratis (endast de som mailar sina adresser är med i “tävlingen”). Förvänta er dock inga stordåd, de har sina skavanker; den enda jag blev nöjd med behåller jag själv. ;)

Add a Comment Trackback

Add a Comment