#1428 – Från och med nu får ni citera mina bilder …

Från och med nu är det fritt fram att använda mina bilder i icke-kommersiella sammanhang. Ja, det är sant. Vill du använda mina bilder på din blogg eller hemsida? Det är fritt fram. Några motkrav finns dock. Bilderna får användas:

 • Av privatpersoner
 • I icke-kommersiella sammanhang
 • I icke-politiska eller -religiösa sammanhang
 • Om mitt namn och bloggadress står i nära anslutning till bilden
 • Om de inte beskärs eller omarbetas

Det är alltid kul om ni berättar att ni använt en bild, men det är absolut inget krav. Företag eller vinstdrivande organisationer måste naturligtvis betala för sig, enligt gällande prislistor eller enligt överenskommelse. Det samma gäller om privatpersoner använder mina bilder i kommersiella sammanhang.

Varför erbjuder jag privatpersoner att använda mina bilder? Det handlar inte om att jag underskattar mitt fotograferande, utan snarare om att jag vill hitta en smidig lösning som passar både mig och er som vill använda mina bilder. Jag har vid flera tillfällen propagerat för en citaträtt som omfattar bilder. En bra början är att erbjuda er möjligheten att citera mina bilder.

 

Add a Comment Trackback

5 Comments

 1. Trevligt initiativ!

 2. Ja, jag tycker det med. :)

 3. Ett mycket bra intiativ. Faktum är att jag tyckte att det var ett så bra intiativ att jag valde att citera det. Givetvis uppgav jag upphovsmannen till idén: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/valkommen-att-citera-mina-bilder.htm
  /Mikael Good

 4. Härligt att initiativet är uppskattat. Ju fler som erbjuder samma sak desto bättre. Förr eller senare kommer lagen att tillåta den här typen av användning av bilder, det är jag övertygad om.

 5. […] I min värld är det stor skillnad mellan om ett företag eller en privatperson använder mina bilder olovligt. Privatpersoner får gärna använda mina bilder, så länge de uppfyller följande krav. […]

Add a Comment