#1267 – Munksjö Papper

Ett nytt bostadskvarter ska byggas på den plats där anrika Munksjö Papper ligger. Jag har redan visat några bilder från den här platsen, men jag hoppas att ni står ut med några fler. Förr i tiden gick tågen ända fram till fabriken men nu är spåren upprivna. En hög med trasiga träsliprar ligger och skräpar vid en skogsdunge. Grinden till området är försedd med en kraftig kedja och ett hänglås – men vad hjälper det när staketet är trasigt? Kanske borde man ta sig in på området. Jaja, jag får se hur det blir med det.

Jag är inte särskilt förtjust i rivning av gammal bebyggelse. Munksjö Papper har anor från 1860-talet. En av grundarna var Lars Johan Hierta, Aftonbladets startare. Antagligen är husen i dåligt skick. Kanske är de helt enkelt bortom räddning. Och vad sjutton ska man göra med dem om de ska bevaras? Jag propagerade i ett tidigare blogginlägg för en levande konstfall i den stora tegelbyggnaden. Antagligen är min idé oerhört naiv. Hur som helst, inom en snar framtid ploppar nog några hyreskaserner upp här.

Så här ser området ut från andra sidan Munksjön. Det är inte allt som ska rivas. Allt tillhör ju inte Munksjö Papper. Även Jönköping Energi huserar här.

En stor del av Jönköpings industribebygelse försvinner i och med rivningen. Snart är det bara husen nere på Tändsticksområdet kvar. Och vad sjutton händer med Tändsticksområdets själ den dagen kommunen på allvar ger klartecken åt det avskyvärda höghushotellet som ska byggas där? Sista ordet är inte sagt, den saken är klar.

 

Tags: ,
Add a Comment Trackback

6 Comments

 1. Med tanke på att så mycket av stadens gamla minnesmärken rivs så kan man börja undra om Jönköping bär på ett mörkt förflutet som måste döljas till varje pris.
  //Mikael Good

 2. Jönköping har dock klarat sig bättre än många andra städer. Hade det inte varit för flera förödande eldsvådor, vissa så sent som på 2000-talet, hade stadens timrade arbetarbostäder varit betydligt fler. Rivningsvågorna på 70-90-talet tog visserligen en hel del. Genom ockupation lyckades dock spårvagnshallen och gamla brandstationen räddas. Hade det varit i Stockholm hade polisen arresterat ockupanterna och rivit husen.

  Torpa är ett fint exempel på 40-talsfunkis. Några kvarter är i princip helt orörda sen de byggdes (på gott och ont, hehe; originalstammar och -fönster).

  Kålgården är kanske det största fiaskot. Området är i dag stendött och urtrist. Spira och domstolsverket är ytterligare två fiaskon. Usch! :)

 3. Mycket vackra bilder.

 4. Tack, Emma! :)

 5. Jönköping måste ha blivit hårt bombat under kriget. Det finns ju fler gamla hus bevarade i exempelvis Dresden.
  //Mikael Good

 6. Dresden är ju mer eller mindre uppbyggt helt från grunden efter kriget. Hur hög var staden efter kriget? 1 dm? :)

Add a Comment