#1215

Förr i tiden fann jag en oerhört stor glädje i att testa nya prylar. Det kunde vara kameror, objektiv eller annat i fotoväg. Så fort jag testat klart ledsnade jag, och jakten gick vidare. Ibland tänker jag på hur mycket tid jag faktiskt lagt ner på att ständigt jaga nya fotoprylar. Intresset för fotoprylarna var länge betydligt större än intresset för bild och bildberättande.

Förra året gav jag mig själv ett köpförbud. Inga nya kameraprylar. Jag gjorde dock några rejäla övertramp. Så här i efterhand var dock övertrampen befogade, för nu känner jag mig väldigt nöjd med de prylar jag använder. Köpförbudet jag gav mig själv i början av det här året lever dock fortfarande. Jag har faktiskt inte köpt några fotoprylar i år, ja, förutom film, kemi och andra förbrukningsvaror.

Är det inte idiotiskt att ge sig själv ett köpförbud? Nej, jag tycker faktiskt inte det; det är inte idiotiskt. Jag tror till och med att jag kommer förlänga köpförbudet när året är slut. Så länge inget går sönder behöver jag inte köpa nytt. Enkel filosofi, egentligen. Min devis är motsatsen till den prylhets som råder i dagens konsumtionssamhälle.

Add a Comment Trackback

12 Comments

 1. Jag skulle vilja gå så långt och säga,du är en fiende till konsumtionssamhället.:-)

 2. Jag är nog producenternas mardröm. :)

 3. Jag försöker också att tänka på vad jag köper. Den överkonsumtion som vi har i Sverige idag är skadlig både mot oss själva och vår miljö. Jag har inget emot konsumtion så länge som den håller sig inom rimliga nivåer. Men jag föredrar att köpa begagnat delvis för att jag på så vis kan få tag på det jag behöver till ett lägre pris och som en protest mot överkonsumtionen som gröper ur vårt samhälle.
  //Mikael Good

 4. Konsumtion och hållbar utveckling går sällan hand i hand. Det finns naturligtvis undantag. Jag personligen försöker tänka i termer av hållbar utveckling och framtid – men det är inte lätt.

  H&M har börjat sänka kvalitén på sina kläder eftersom folk ändå inte hinner slita ut dem. Märkligt värld, va?

 5. Jag har ju köpt en del under senare år, både nytt och begagnat. Mest begagnat dock. Räknade på det efter att ha läst Martin Hertzius blogg om att han provat 60 olika objektiv under de senaste 7 åren. Själv har jag ägt ca 35 olika under min 40 år som amatörfotograf. Och från ca 1983 – 2003 köpte jag ingenting, mer än ett kompendie motljusskydd, hade samma utrustning vilken används än (om än lite kompletterad). Sen kom jag in på mätsökarsidan och då har det blivit lite grand nytt/begagnat, samt att jag fick råd att köpa ett högklassig mellanformatssytem till förmånligt pris för några år sedan. Nu tror jag dock att jag har det jag behöver mer därtill ,och kommer nog inte skaffa något förrän det jag har och behöver går sönder.

 6. 60 objektiv på sju år? Det var värst. Nästan tio objektiv per år, med andra ord. Själv är jag uppe i kanske tio objektiv totalt, och då räknar jag även med objektiv jag hittat och fått. Just nu är jag nöjd. Den kräsne skulle kanske döma ut mina objektiv – men som tur är, är jag inte särskilt kräsen. :)

  Det enda jag egentligen behöver är en ny kamerarem. Det får dock vänta. :)

 7. jo att bara handla det man faktiskt behöver är något som kan vara svårt att hålla. jag tror att det är viktigt med en förståelse för skillnaden mellan att behöva och att vilja ha är väldigt viktigt för alla. jag har i alla fall skitsvårt med det, men just nu har jag inget jag vill ha, jag vill bara resa…vilket också är en sorts konsumtion som i längden inte är hållbar heller med bränsleutsläpp och annat. attans svårt.

 8. Ja, det är svårt. All konsumtion, och då framförallt flygresor, påverkar ju miljön negativt. Jag önskar att tågresor vore billigare. Senast jag jämförde – det var nog när jag åkte till Paris 2009 – kostade flyget ungefär en tiondel av tågbiljetten. Med den ekvationen är det svårt att vara miljövänlig.

  Moderna flyg är visserligen betydligt bättre än äldre. Att resa med Ryanair (flottan består av nya Boeing 737-800) är därför bättre, åtminstone ur miljösynpunkt, än att resa med SAS, vars flotta till stor del består av tjugo år gamla MD-81:or. Båda är dock långt ifrån tågets låga utsläpp. :(

 9. Jo, det blir Ryanair till Spanien i sommar iaf…

 10. Det låter härligt. Barcelona?

 11. Njae, söderut, Malaga-området, och en tripp ut på sydvästra kusten blir det nog också. Surf i Conil de la Frontera tror jag och massor av fotograferande :)

 12. Det låter finfint. Själv tar jag en tur till Mallorca i sommar. Tjejens morsa fyller jämt, och hon har därför bjudit med hela familjen på en semester. Det var riktigt länge sedan jag var på charter. :)

Add a Comment