#1153 – Nummer 1

Le Viseur – nummer 1

Det finns i dag ett stort antal fotomagasin i Sverige. De flesta har en bred inriktning, och alla fotostilar måste därför samsas om det lilla utrymme som ges mellan de stora och tilltagna reklamplatserna. I sådana magasin tenderar vissa typer av fotografier att hamna i skymundan eller glömmas bort helt. Ett exempel på en genre som alltför ofta fått ge vika för de mer kommersiellt gångbara stilarna är dokumentärfotografin.

Dokumentärfotografin hade sina glansdagar mellan 40- och 60-talen. I dag lever dokumentärfotografin ett undanskymt liv – men den är långt ifrån död. Det finns många fotografer, både i och utanför vårt land, som besitter stora talanger. I första numret av Le Viseur presenteras ett urval av vad svensk dokumentärfotografi har att erbjuda i dag. Och som om inte det vore nog finns även två fotoreportage att fördjupa sig i.

Nätmagasinet Le Viseur har blivit verklighet tack vare mycket ideellt arbete och engagemang. Vi ville tillsammans skapa ett fotomagasin fritt från reklam och prylrecensioner. Vår filosofi grundar sig på att den fotografiska bilden måste få ett större utrymme.

Jag skulle vilja sammanfatta dokumentärfotografin med följande ord: iakttagelsen, närvaron och ögonblicket. Dessa tre ledord går som en röd tråd genom samtliga bidrag.

I det här numret finns tjugofem fotografer representerade. Att gå igenom inkommet material har varit oerhört inspirerande och givande. Det här bådar gott för dokumentärfotografins framtid.

Fungerar inte den inbäddade versionen? Tryck här.

Rapportera in eventuell fel till johanlarsson@mudride.com

Add a Comment Trackback

20 Comments

 1. Tomas Königsson

  Riktigt bra jobbat!

 2. Har precis tittat igenom första numret av Le Viseur. Det blev en fin inledning på dagen och passade bra att inta frukosten till, istället för morgontidningen. Ska kolla lite mera nogrant senare idag, men den vardagsnära känsla man får när man ser bilderna är det man fastnar för. Man ser fram mot nästa nummer och vem vet, kanske kan även jag bidra med något lite längre fram? Le Viseur är fin inspiration att själv försöka åstadkomma något som ligger i tidningens anda. Och det bästa av allt är att det är ett underifråninitiativ. Inget som några i kultur/konstetablissmanget hittat på eller försöker sätta sin prägel på, eller något som styrs upp av offentliga medel eller spopnsring/reklam. Det tror jag är en viktig förutsättning för att magasinet ska utvecklas på ett bra sätt, för den fria bilden och den och den enkla, raka fotografin.

 3. Verkligen bra utfört av er.
  Gratulerar.
  Blir säkert en nytändning för många.
  Ronny

 4. Mycket fint jobbat, trevligt med reportagen också.

  Liknar lite finländska/engelska Photo RAW http://www.photoraw.org/ som tyvärr inte finns som nätmagasin men som är mycket läsvärd, den också.

 5. Fantastiskt bra!

 6. Det glädjer mig att ni uppskattar magasinet. Vi har onekligen fått mersmak. Vi har även några intressanta idéer som vi ruvar på inför kommande nummer. :)

 7. Jag ger en stilla applåd till er som gjort det här Johan och framför allt till din drivkraft.Det var ett nöje att läsa och njuta av bilderna.Tack för att jag fick vara med i det första numret.

  //Johan

 8. Grymt fint!

 9. Tackar!

  Nästan 1 200 läsare på 12 timmar. :)

 10. Bra jobbat! Riktigt fint och den tekniska lösningen för nätmagasinet fungerade bra (fast jag saknade tidningslukten, men det kanske kommer någon simulatorgrej för det i framtiden ;) )

 11. Jag saknar också papperslukten; det kan jag villigt erkänna. :)

 12. Gratulerar till ett riktigt fint första nummer. Det var mycket roligt att se, och vilket jobb ni måste ha lagt ner!

 13. Tackar!

  Ja, några timmar har det allt blivit. :)

 14. Härligt fin kvalitet! Jag blev riktigt glad av att se hur bra det blev, och jag ser fram emot att dels läsa numret noggrannare och dels mot nästa nummer, så klart. Precis som Nils säger är det kul med underifrånperspektivet, och jag tycker det är lite samma känsla som i garageband – det är inte gjort för alla att gilla, utan för de deltagande att gilla – och jag tycker väldigt mycket om det.

 15. Härligt! Det enda jag inte riktigt uppskattade var “3D-effekten” som gjorde tidningen lite ljusare i mitten – men det kanske går att stänga av?

 16. Christian Svensson

  Ett mycket starkt öppningsnummer, många inspirerande fotografier och spännande bredd i ämnesskildringarna. Jag tycker även att lay-outen är superb, luftig och med total fokus på att presentera bilderna på bästa sätt och låta dem tala för sig själva, påminnande om en slags portabel utställningshängning. Det är en ära att få medverka i det hedersamma sammanhanget, och bland så många intressanta fotografer.

  En idé för en pappersvariant skulle ju kunna vara att man gör en slags samlingsvolym efter några nummer, tryckt i bokform. En Le Viseur Collection med ett visst urval ur magasinnumren, där tryckningen bekostas av de medverkande. Bara en tanke.

 17. Förbaskat kul att ni uppskattar magasinet. Nästa nummer kommer bli ännu vassare, det kan jag lova redan nu. Det finns nämligen många spännande idéer som ligger på lager.

  Att göra en papperstidning vore en dröm. Vägen dit känns dock ganska lång. Men det är nog ingen omöjlighet, framförallt inte om många går in och delar på den ekonomiska biten.

  /Johan

 18. Pontus: Av någon anledning fastnade din kommentar i spamfiltret. Därför syns den först nu. 3d-effekten kommer automatiskt när man laddar upp magasinet på issuu. Jag tror att det ska gå att ladda hem magasinet som pdf, då slipper man simuleringen.

 19. Stilrent och mycket bra bilder! Ser verkligen fram mot nästa nummer!

 20. Va’ kul! Materialet till nästa nummer har börjat komma in – och det ser lovande ut. :)

Add a Comment