#1152 – Vilken är din favoritframkallare?

Vi fortsätter på vandrarhemsfrukosttemat. Här kommer en bild från Rom.

Vilken är din favoritframkallare? Jag har bara testat tre stycken – D76, Xtol och Rodinal. Jag har dock en flaska T-max-framkallare som väntar på att användas. Det ska bli spännande. Som jag förstått det ska den lämpa sig väl till pressning. Någon som har erfarenheter av att pressa i T-max-framkallaren?

Add a Comment Trackback

29 Comments

 1. Xtol är nog den framkallare som ligger mig varmast om hjärtat eller den som jag fått bäst resultat med. Har inte provat T-max alls men om den är bättre än Xtol att pressa med kanske man måste prova den.

 2. Min favoritframkallare är Adobe Camera RAW 6.1. Den är enkel att använda och bra på att vaska fram detaljer ur hög- och lågdagrar. Framförallt är den bra på att ta bort störande färgbrus utan att sudda ut fina detaljer.
  //Mikael Good

 3. Magnus: Xtol funkar onekligen bra till pressning. Jag har pressat T-max400 till 3200 med gott resultat. Jag blir ruskigt imponerad om T-max-framkallaren gör jobbet bättre. Det återstår att se. :)

  Mikael: Äh, fusk! :)

 4. Jag trivs nog bäst med Rodinal faktiskt, vet inte varför.. :)

 5. Jag använder Caffenol :) Men jag vet inte om jag kan säga att det är en favorit, jag testade det för att det verkade så galet och sen det liksom rullat på… Funderar på att prova lite “riktiga” framkallare också.

 6. Fusk och fusk :) Jag har bara valt att satsa på en manuell kamera med inbyggt digitalbakstycke för att slippa böket med framkallning och digitalisering
  //Mikael Good

 7. Jag har kört D76, R09 samt HC-110 och handen på hjärtat gillar jag nog R09 mest. Varken R09 eller HC110 är särskilt bra när man ska pressa (man förlorar redan från början skuggteckning med båda om man kör på boxspeed) om man inte håller på med standdevelopment…men det som gör att jag föredrar R09 är handhavandet. Fixa vatten, mät upp framkallaren med spruta och blanda båda. Klart. HC110 är för segt för att jag vågar använda spruta (har blandat upp stock solution istället) och D76 tar typ evigheter att få i rätt temperatur.

  Jag är ganska bekväm av mig :-)

 8. Och själv gillar jag också CameraRAW ibland, även jag äger en manuell kamera med digitalbakstycke (Nikon D7000) som klarar både färg och svartvitt! Helt sjukt snabbt går det framkalla och kopiera bilderna.

 9. Man väljer framkallare och film och vilken karaktär man vill ha. Har därför ingen favorit. Använder D76, DK-50, Rodinal/R09 och Adolux ADX. Alla är bra på sitt sätt. Men om jag tvingades använda bara en enda framkallare skulle det tveklöst bli D76. Den fungerar till allt.

 10. Så här har mina val av framkallare sett ut på sistone:

  Framkallning av mellanformat med ljuskänsligheten asa100-400 och asa100-filmer i 135-formatet: R09. Rodinal är, precis som Oscar påpekar, lättvindig att arbeta med.

  135-film från asa400-3200. Xtol. Xtol är en trevlig framkallare. Ett strå vassare än D76, enligt mig.

  Det ska bli spännande att se hur T-max-framkallaren beter sig. :)

 11. Jag testade just i veckan att pressa Tri-x 120 film till 1600 med Tmax developer,ska snart lägga upp några bilder.

  //Johan

 12. Spännande! Det ser jag emot. :)

 13. Jag började använda Paterson Aculux men gick sedan över till Tmax. Provade sedan D76 men fastnade till slut för Xtol och där är jag kvar . Men jag har ett par liter koncentrerad Tmax kvar…

 14. Jag blir förvånad om T-max-framkallaren överträffar Xtol. Hur är det förresten med den ökända Xtol-döden, nu för tiden?

 15. XTOL döden har jag aldrig upplevt
  och jag har kört i många år med xtol.
  De säger att man skall använda vätskan inom 6 månader, men har framkallat 9 månader gammal utan att se nån skillnad.

 16. Min framkallare brukar ta slut inom två månader, så jag behöver nog kanske inte oroa mig särskilt mycket. När framkallaren börjar bli gammal testframkallar jag en filmbit, för att verkligen försäkra mig om att framkallaren fortfarande är verksam. Än så länge har jag inte råkat ut för några missöden.

 17. Stephen Lillies

  Neofin blå ger ett mycket bra resultat!

 18. Den har jag inte testat. Borde jag göra det?

 19. Stephen Lillies

  Absolut!

 20. Då får det bli så. :)

 21. Stephen Lillies

  Hej
  Kör Tri-x efter 320 asa och justera tiden i framkallningen och kör med antingen HC-110 eller Neofin blå så får du underbara negativ!

  Vänligen

  Stephen

 22. Av rent intresse, vilken tid & dilution kör du för tri-x och hc110? Jag har sett alla möjliga tider för just hc110 men vet inte vilken jag vill använda.

 23. Jag ser också fram emot att få reda på framkallningstiden. Hc100 blir nog nästa framkallare jag testar.

 24. Jag har kört hc110 i ett par månader nu (1 l koncentrat räcker länge…), inte helt 100 på vad jag tycker om den egentligen.

  R09 är betydligt lättare i handhavandet (hc110 är som sirap, hopplöst att mäta upp i spruta eller hälla upp i mätglas pga sin konsistens) och de ger ungefär lika dålig skuggteckning (jag överexponerar och underframkallar för att kompensera). Någon skillnad i grynstorlek har jag inte sett (!) men det hänger nog ihop med att jag just överexponerar och underframkallar, kan även vara relaterat till att jag mest skjuter TMAX :)

 25. Okej. Tack för din recension, Oscar! Som sirap? Det låter omständligt. Jag mäter upp högkoncentrerade framkallare, så som R09, i en liten plastmugg från Apoteket. Jag misstänker att koncentrat i sirapsform skulle bli väldigt bökig att mäta upp i ett sådant glas. :(

 26. Man kan blanda upp sin hc110 till någon slags stock solution, 1:3, som man sedan doserar till den slutgiltiga framkallaren (kodak rekommenderar själva denna variant och skriver ut vilka vätskemängder man ska använda) och då är det betydligt smidigare än att arbeta med koncentrat. Det är så jag har valt att göra, men man förlorar lite av poängen med högkoncentrerad framkallare när man arbetar så. Oh well.

 27. Okej, på så vis. Jag har, som du märker, ingen större koll på Hc100. Jag antar att den högkoncentrerade lösningen har bättre shelf life än förrådslösningen. Jag söker en framkallare som är högkoncentrerad, typ som R09, men som har lång eller helst oändlig shelf life.

 28. hc110 har iaf rykte om att vara oändligt hållbar, men det har ju r09 på en del ställen också :)

  Men, som sagt. Koncentratet kanske håller, och man blandar ju bara upp lite stock solution i taget ändå…

 29. Ja, R09 ska ju klara sig länge. Innehållet i min flaska stendog fastän bäst före-datumen inte passerats. :(

Add a Comment