#1128 – Digitalfoto

Den första fototidning jag prenumererade på var Digitalfoto. Jag tecknade en halvårsprenumeration och fick ett polfilter som tack. Polfiltret var egentligen den enda anledningen till varför jag tecknade prenumerationen från första början.

Jag var inte speciellt imponerad av tidningen, så när halvåret var över valde jag att inte fortsätta. Sedan dess har jag och tidningen Digitalfoto levt åtskilda i var sina världar. Puh, så skönt det har varit. Åren gick och allt var frid och fröjd, men så plötsligt fick jag ett erbjudande: tre nummer av Digitalfoto för 1:-. Ja, det kan det väl vara värt, tänkte jag. I går kom första numret. Vad ska man säga? Ojdå.

Förutom själva tidningen medföljde även en liten bilaga med tips och trick. Allt du behöver veta för att foto våren, heter det lilla häftet. På första sidan, första raden, slår tidningen fast att alla proffsfotografer strävar efter att ta så skarpa bilder som möjligt. Skönt, då vet vi det. Bilagan uppmanar även fotografer att testa sina objektiv genom att ta kort på dagstidningarnas börssidor. Ju skarpare desto bättre. Det är tidningar som Digitalfoto som får amatörfotografer att tro att skärpan är det viktigaste.

En annan sak som slog mig när jag bläddrade i bilagan var att skribenten nämnde en rad prylar som varje fotograf borde ha i kameraväskan. Listan kan göras lång. Ha i åtanke att tidningen riktar sig mot absoluta nybörjare (ja, för det kan väl knappast finnas någon erfaren fotograf som läser den här skittidningen). Det här behöver du enligt Digitalfoto för att ta bra bilder: Stativ, vattenpass, påse att fylla med stenar, tråd- eller fjärrutlösare, bönpåse, avtonat gråfilter, solkompass (!), distansringar och kamouflagekläder. Inte konstigt att folk handlar så hysteriskt!

Jag vet inte om man ska se det som en förmildrande omständighet att det på näst sista uppslaget står “[a]tt ta bra djurbilder handlar inte bara om att ha rätt utrustning och inställningar”.

Jag utnämner härmed Digitalfoto till Sveriges sämsta fototidning.

Add a Comment Trackback

12 Comments

 1. haha :) Visste det var illa; men så illa? Verkligen? ..

 2. Instämmer.

 3. För att släpa runt på allt det där så behövs något fordon. En bandvagn till kamouflagekläderna sen är du redo!

 4. Därför är Le Viseur Sveriges bästa fototidning. Basta.

 5. Undrar just hur kamouflagekläder till en gatufotograf ser ut :) För ett par år sedan skrev en äldre farbror på fullt allvar i en kommentar till min blogg att en sann gatufotograf ska ha basker, långrock, svarta byxor, välputsade skor samt en Leica M med 50 mm objektiv runt halsen för att smälta in i omgivningen :)
  //Mikael Good

 6. Haha, går du inte alltid omkring med en solkompass i fickan? Undrar vad det är för något? :-)

 7. Oj oj,vilken utmärkelse du gav dem,Jag såg en ny svensk fototidningen på Ica-maxi där han Rei Trulsson från “fotosidan” var skribent.Kommer inte i håg namnet på tidskriften.

  //Johan

 8. Jag blev minst sagt förfärad när jag läste vad de skrivit. Skärpa hit och skärpa dit, herregud! Jag ska läsa igenom tidningen igen i kväll; antagligen kommer jag hitta fler saker att förfäras över.

  /Johan

 9. Jag förstår inte. Du prenumererar på en tidning du har ogillar och läser den flera gånger?

 10. Tre nummer för en krona. Och för mycket fritid. :)

 11. Ja jävlar, finns det någon fototidning som är värd att läsa alls? Le Viseur ska bli riktigt spännande!

 12. Ja, det är frågan. Det finns några internationella tidningar som håller måttet.

  Jag har i princip gjort klart första numret. 160 sidor med fotografier. Den 31:a mars publiceras numret. :)

Add a Comment