May, 2014

#1833

Posted in Allmänt No Comments »

#1832 – Inspiration – Jonas Söderström

© Jonas Söderström

Besök gärna Mellan skärpa och korn.

Posted in Inspiration 2 Comments »

#1831 – En vacker tid i livet …

Måndag. Hilda sover tryggt. Klockan är snart sju och det är dags för mig att gå till jobbet. Egentligen vill jag bara stanna hemma. Det gör ont att behöva gå till jobbet vissa dagar …

Om fyra veckor börjar jag min föräldraledighet. Tio månader. Tio månader med Hilda. En vacker tid i livet står inför dörren.

Posted in Allmänt 1 Comment »

#1830 – Barndomsbyn

Orkanvallen, Skultorp.

På Orkanvallen gjorde jag mitt första fotbollsmål. Nabben cup. Det var en jämn batalj mellan Skultorps IF och något bortglömt lag från Skaraborgs slätter. Skultorp hade inlett starkt och en härlig seger låg i luften. I halvlek stod det 1-0 till laget från barndomsbyn. Bortalaget inledde andra halvlek starkt och det blev 1-1. Matchen blev jämnare och i slutminuten kom avgörandet. En långboll kom mot mig och paniken steg. Jag måste rensa, tänkte jag. Jag fick en ordentlig felträff och skottet gick in i eget mål. Och som om inte det vore nog, det var min födelsedag …

Fotografiet är en del av projektet Barndomsbyn. Holga 120N och Ilford Delta 400.

Tags: , , , , , , , , , , ,
Posted in Uncategorized 10 Comments »

#1829 – Svenskarnas parti demonstrerar i Jönköping

Första maj 2014 demonstrerade Svenskarnas parti i centrala Jönköping, för andra året i rad. Partiet hade samlat 150 av sina medlemmar på Västra torget. Det var en kall men solig vårdag. Redan tidigt på förmiddagen låg oron i luften. Kravallstängsel, 450 poliser från hela landet och tusentals motdemonstranter. Landets mediastrålkastare riktades mot Jönköping.

Dagen hade föranletts av månader med livliga diskussioner. Polisen beviljade SvP:s ansökan om att få demonstrera, något som irriterade många. Beslutet om att låta SvP demonstrera överklagades av den politiska ledningen i kommunen. Mats Green (M) var tydlig med att Svenskarnas parti inte var välkomna till staden. Trots överklagandet gavs SvP rätten att demonstrera. Kyrkorna i staden visade sitt ogillande genom att arrangera en gemensam gudstjänst vid Sofiakyrkan.

Timmarna innan demonstrationen började hittade polisen en misstänkt bomb på torget och demonstrationen försenades något. När Svenskarnas parti vid tolvtiden marscherade ut på torget steg ett öronbedövande dån från alla motdemonstranter. Sofiakyrkans tre klockor, som varnade för annalkande fara, hjälpte till att överrösta SvP:s budskap. Inte ett ord av talen nådde ut till allmänheten.

Det blev en hel del stök inledningsvis. Polisen grep omgående några motdemonstranter, de flesta för att ha brutit mot maskeringsförbudet. Polisen verkade väl förberedd och någon direkt våldsam tillställning blev det lyckligtvis aldrig.

Bland motdemonstranterna rymdes många olika grupperingar. Syndikalister och olika våldsamma antifascistiska organisationer fanns representerade. Majoriteten utgjordes dock av hederliga människor som inte ville se några nynazister på stadens gator.

Efter några tal marscherade SvP på väster. De blev ständigt stoppade av motdemonstranter. Poliserna var många men motdemonstranterna desto fler. Sittande motdemonstranter ställde till med bekymmer för ordningsmakten. Vid ett tillfälle fick marschvägen ändras. Under marschen inträffade några mindre våldsamheter från båda sidor. Polisen grep ytterligare några personer. Totalt grep polisen 26 personer, en demonstrant och 25 motdemonstranter. Majoriteten sattes omgående på fri fot.

Marschen slutade efter några timmar (att gå samma sträcka en vanlig dag tar ungefär 10-15 minuter). SvP återvände till Västra torget och några ytterligare tal hölls. Motdemonstranterna gjorde fortfarande mycket väsen av sig, men efter en stund avtog orken. Många gick hem. Kyrkklockorna tystnade. SvP:s demonstrationstillstånd tog slut.

På kvällen återvände lugnet till Jönköping. Staden Jönköping, öppenheten och demokratin blev dagens stora vinnare. Polisen beskriver dagen som stökig men mindre våldsam än väntat. Enligt flera tidningar blev SvP utskämda och tillintetgjorda. Partiet säger att de kommer demonstrera även nästa år, men det är högst osäkert om det blir i Jönköping.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Allmänt, Jönköping 7 Comments »