September, 2013

#1816 – Dagar att älska …

Dagar att älska. Minnen som skrivs. Molnen rullar förbi, högt över takåsarna, medan katterna sover tryggt i soffan. Barnens sorl från skolgården kryper in genom det öppna fönstret. Hösten kom sent i år, men nu är den här. Dagarna är kallare och kortare, fuktigare och hotfullare, och nätterna är tysta. Alldeles tysta. Den kyliga morgonvinden förebådar vintern. Älskling, vill du hålla min hand när den första snön faller? Säg att du vill det. Och säg att du värmer mig när natten är som kallast.

Dagar för kamp, nätter för kärlek.

Posted in Allmänt 5 Comments »

#1815 – Några tankar om att göra en fotobok

Jag har sedan en tid tillbaka arbetat intensivt med att färdigställa min första fotobok – Studiegatan 1a. Det slutgiltiga bildurvalet är gjort och nu återstår “bara” de praktiska detaljerna kring själva boken. Att göra en fotobok är lättare nu än någonsin tidigare. Blurb och andra digitaltryckerier har gjort det möjligt att göra fotoböcker utan att investera stora belopp. Jag vet dock inte om Blurb verkligen är rätt väg att gå. Varje exemplar blir tokdyrt. Blurb lämpar sig nog bäst till pyttesmå upplagor (upp till tio exemplar) avsedda för vänner och släktingar.

Jag skrev i föregående stycke att det är lättare nu än någonsin tidigare att göra en fotobok. Det är visserligen sant, men det är inte hela sanningen. Att göra en genomarbetad fotobok kräver fortfarande tid, tålamod och ekonomiska risker. Visst, du kan slänga ihop en fotobok i ett nafs och säkert imponera med den på fotoklubbens årsmöte. Att göra fotoböcker i ett nafs blir dock sällan bra. Det finns till och med flera etablerade fotografer som slarvat bort den potentiella kvalitén när de gjort fotoböcker i ett nafs, exempelvis på Blurb. Kvantiteten har uppenbarligen fått gå före kvalitén, och slutresultatet har blivit därefter. Med den vetskapen i ryggen har jag låtit Studiegatan 1a växa fram successivt.

När man står inför att göra en fotobok möts man förr eller senare av två olika tryckmetoder: digitaltryck och offset. Jag ska inte göra några tekniska utläggningar om respektive metod (vill ni veta mer om dem kan ni säkert hitta en hel del matnyttig information på Google). Offset medför en hög startkostnad och kräver därmed att man går in med ett stort belopp initialt. I gengäld blir varje exemplar billigare att framställa. Offset lämpar sig således bäst för stora upplagor. Digitaltryck, å sin sida, kräver ingen startkostnad alls, men varje exemplar blir dyrt. Fördelen med digitaltryck är att man lättare kan gå in och göra justeringar allteftersom. Du kan exempelvis rätta till stavfel. Visst, det går att göra justeringar i offset också, men då måste man göra om tryckplåtarna och ja, det är dyrt och tidskrävande.

Digitaltryckerierna blir bättre och bättre, men jag har fortfarande inte sett ett digitaltryck som kan mäta sig med ett riktigt offset. Helst vill jag att Studiegatan 1a ska se dagens ljus i form av ett vackert offset-tryck men jag måste vara realistisk och inse att det nog ändå blir ett digitaltryck, dels för att upplagan kommer bli liten, dels för att jag inte har möjlighet att satsa några större belopp. Det finns billigare offset-tryckerier om man vänder sig utomlands, så jag har inte helt avfärdat offset. Vi får således se hur det blir på den punkten.

Det kommer bli en liten inbunden bok på cirka fyrtio sidor.Blurb skulle boken kosta runt 400:- per exemplar. Det är alldeles för mycket. Prislappen i butik skulle kanske hamna på runt 500:- och vem är redo att betala så mycket för en fotobok? Mitt mål är att landa på halva den summan – utan att tumma på kvalitén. Ett alternativ är att göra en e-bok, men ärligt talat, hur kul är det? Då kan jag ju lika gärna skrota hela projektet. Det finns några enstaka fotografer som gjort e-böcker i syfte att tjäna pengar. Det känns snudd på girigt. Syftet med Studiegatan 1a är inte att tjäna pengar, samtidigt vill jag inte att det ska bli någon förlustaffär.

Att det blir en bok är klart, men när den kommer törs jag inte svara på. Jag har ingen brådska. Jag låter varje beslut få ta sin tid. Det finns inga deadlines – och det känns förbaskat skönt.

Bilderna i inlägget har ingenting med bokprojektet att göra. 

Posted in Bokprojekt 11 Comments »