March, 2013

#1759 – Kommer din blogg dränkas av bilder på ditt barn?

Kommer din blogg dränkas av bilder på ditt barn? Jag kommer säkert få frågan förr eller senare, och därför besvarar jag den redan här och nu. Ja, risken eller chansen, beroende hur man ser på det, är tämligen stor. Mitt fotograferande präglas av min vardag och min vardag består i nuläget av min fru, mitt barn, lägenheten och kvartet där jag bor. Barnet är ett nytt element i min fotografiska vardag, och just nu kretsar hela min tillvaro kring henne. Att inte fotografera henne är en omöjlighet. Mitt fotograferande kan inte vara utan henne …

Går det att ta allmängiltiga bilder på barn? Jag menar, det flesta bilder man ser på barn lämpar sig bäst för det privata fotoalbumet. Kanske hör mina barnbilder bäst hemma i det privata fotoalbumet. Det låter jag än så länge vara osagt. Att fotografera barn är bevisligen väldigt svårt och få bemästrar konsten. I Sverige skiner Mikael Anderssons Barnmark som den tydligaste stjärnan, och Micke Bergs Småmänniskor som god tvåa.

Barnfotografier har ofta ett konstlat skimmer över sig. Jag hör fotografens röst tydligare än barnets. Det känns inte äkta, inte ärligt. Det blir nästan alltid för glattigt och klyschigt. Bilder där djupet saknas. Det ryms så mycket inom ett barns väsen men de flesta bilder jag ser består av påklistrade och ytliga leenden, vilket gör dem ungefär lika ointressanta som skolfotografier. Jag hoppas att mina barnfotografier inte kommer tillhöra den kategorin.

Posted in Allmänt 10 Comments »

#1758 – Tidig morgon på Studiegatan

Posted in Digitalt 2 Comments »

#1757

Ju närmre jag kommer motivet desto hårdare vill jag ha bilderna. Ta dessa två bilder som exempel. Första bilden är ju tämligen mjuk i sin gråskala och kontrasterna är relativt låga. Andra bilden är betydligt hårdare. Dels är den mörkare och dels är den försedd med en hårdare struktur. Vilken av bilderna man föredrar är naturligtvis en smaksak.

Ibland sätts det likamedtecken mellan hård kontrast och effektsökeri. Själv gillar jag hård kontrast, men jag gillar inte när högdagrarna bränner ut. Därför brukar jag försöka placera bildens ljusaste delar en bit in i gråskalan. Det blir vackrast så, tycker jag. Jag har också lagt på digitalt korn i efterhand. Vissa menar att även det är en form av effektsökeri. Personligen tycker jag att korn ger bilderna autencitet och dynamik. Jag har aldrig förstått mig på människor som strävar efter kliniskt perfekta bilder utan korn eller brus.

Och just det, alla bilder ni sett den senaste tiden har varit tagna med digitalkameran. Undrar ni inte om jag fotograferat analogt? Jo, givetvis har jag det, däremot har jag inte haft tillfälle att framkalla än.

Posted in Allmänt 2 Comments »

#1756

Snart har en vecka passerat sedan Hilda kom till världen. Ni som följer bloggen har säkert uppmärksammat att mina blogginlägg varit ovanligt fattiga på ord den senaste tiden. Jag har inte haft ro nog att sätta mig när och skriva – förrän nu.

Hur kommer mitt fotograferande ändras? Ja, det kan man naturligtvis inte veta såhär på förhand. Senaste veckan har bjudit på många starka fotoupplevelser. Bilderna på min dotter ligger mig väldigt, väldigt varmt om hjärtat. Jag hoppas att värmen och kärleken kommer synas i mitt nya bildspråk.

Panasonic GF3:an följde mig på förlossningen, BB och den första tiden i lägenheten. Gjorde den ett bra jobb? Ja, det tycker faktiskt det. Den fungerade tillfredsställande. Brusegenskaperna är bra upp till iso1600, och iso1600 räcker till det mesta. På sjukhuset behövde jag sällan skruva upp ljuskänsligheten över iso800. Bruset vid iso1600 är betydligt mindre än kornet hos Kodak Tri-X.

Posted in Allmänt 2 Comments »

#1755 – Nikon F2 köpes

Nikon F2 köpes, med eller utan objektiv. Hör av er om ni har något som ni tror kan intressera mig. Andra Nikon-kameror kan även vara av intresse.

johanlarsson[a]mudride.com

Posted in Allmänt 2 Comments »