February, 2013

#1741 – Nikon Fm

Minns ni att jag skrev några rader om Nikon Fm häromdagen? Jag laddade nyligen kameran med en rulle svartvit film (vad annars?) och de senaste dagarna har jag fotograferat med stor glädje. Herregud, kameran är ju underbar. Det sägs ju ofta att Nikon F2 antagligen är den bästa analoga spegelreflexkameran som någonsin tillverkats men jag vet inte om jag är redo att hålla med. Nikon Fm vinner i ett stort avseende – den är lätt. Lätt men ändå gedigen. Det är svår att förklara med ord. Alla som har haft en Nikon Fm i handen vet vad jag menar.

Här är några av kamerans styrkor:

  • Priset. Det finns få kameror som är så pass prisvärda. Du kan hitta ett fint exemplar med bra optik för under tusenlappen.
  • Vikten. Som jag sa, kameran är lätt.
  • Storleken. Kameran är väldigt liten för att vara en systemkamera. Storleksmässigt ligger den i samma skikt som Leica M.
  • Sökare. Den är inte världsklass – men ändå tillräckligt bra.
  • Ljusmätaren. Pålitlig i “normalt” ljus.

Mitt exemplar är i nyskick, sånär som på en väldigt dammig mattskiva. Den är svår att göra ren. Dammet påverkar naturligtvis inte bildresultatet, men störande är det dock. Jag har bara ett objektiv till kameran, ett 50/1,8-objektiv av minsta sort. Jag har inte för avsikt att köpa några fler. Jag vill hålla det så enkelt och billigt som möjligt.

Posted in Nikon 4 Comments »

#1740 – Kvarterspizzerian

Posted in Digitalt 3 Comments »

#1739 – Förlossningskameran

Nu är det hög tid att packa förlossningsväskan. Kläder, hygienprodukter, en del praktiska saker och mängder av förhoppningar ligger och väntar på det som kommas skall. Tanken är att jag ska ta med mig åtminstone två kameror, dels en analog och dels en digital, till förlossningen. Jag vet inte vart jag kommer befinna mig när lillan vill ut. Kanske är jag på jobbet, kanske måste jag slänga mig iväg med kort varsel. Jag har därför redan nu gjort i ordning en kamera som ska följa med. Valet föll, efter en kort stunds fundering, på min Nikon Fm. Varför blev det just den? Jo, det finns flera anledningar. Först och främst, det är en väldigt enkel kamera. Den har även ett objektiv som tillåter kortare närgräns än mina Leica M-objektiv. Det är den kanske största anledningen till varför jag valde just Nikonkameran. Ljusmätaren är bra och pålitlig i “normalt” ljus. Jag har även packat ner 5 rullar Kodak T-max400. Antagligen kommer jag behöva pressa dem ett eller två steg. Ja, det beror naturligtvis på hur ljust det är i förlossningssalen och på BB.

Förhoppningsvis lyckas jag även få med mig Panasonic GF3:an. Den ligger alltid i jackfickan, så risken att jag glömmer den hemma är relativt lite. Risken att jag glömmer laddare, minneskort eller liknande är desto större.

Jag misstänker att jag kommer vara en usel förlossningsfotografer – och det är jag stolt över. Jag kommer naturligtvis inte fokusera särskilt mycket på att fotografera. Det kommer troligtvis inte bli några bilder tagna alls under själva förlossningen.

Posted in Allmänt 9 Comments »

#1738 – En lång väntan går mot sitt slut …

En lång väntan går mot sitt slut. Framtiden känns inte så avlägsen längre. Vi går snart in i mars och i mars beräknas mitt och Brittas första barn födas. Just nu befinner vi oss i någon sorts dvala. Vi går upp, vi jobbar, vi äter och vi går och lägger oss. Dagarna känns gråa och trista. Men, den som väntar på något gott …

Många tankar far igen huvudet. Hur kommer våra liv förändras? Kommer livet kännas mer meningsfullt? Ja, många är frågorna.

Posted in Allmänt 5 Comments »

#1737 – Vad ska man göra när bilderna inte blir som man vill ha dem?

Vad ska man göra när bilderna inte blir som man vill ha dem? Jag vill att mina bilder ska innehålla essensen av mitt liv. Det är svårt att göra sådana bilder. För det mesta blir mina bilder bleka avbildningar utan känsla och närvaro. Ta bilden ovan som exempel. Den säger ju ingenting om mig eller mitt liv. Visst, det måhända att den föreställer en vacker sjövy, men i min värld räcker inte det för att bilden ska höja sig över mängden. Det behövs någonting mer.

I går var jag oerhört frustrerad när jag kom hem från jobbet. Jag hade längtat hela dagen efter att fotografera, men när jag väl fick chansen föll inte bitarna på plats. Det blev pannkaka av alltihop – och jag blev både sur och arg.

***

På väg till hämtmatstället tog jag den här bilden. Den är betydligt bättre än den övre, men ändå långt ifrån bra. Den känns som ett desperat försök att fånga något. Ett krystat försök, helt enkelt. Låt oss titta på några fler fotografier från samma promenad.

***

Okej, nu börjar det i alla fall likna något. Vilken av bilderna föredrar ni? Jag föredrar den övre. Den innehåller mer liv och rörelse, den känns betydligt mer spontan och äkta. Men, jag är inte i mål. Den inledande frågan återstår således.

Posted in Allmänt 7 Comments »