December, 2012

#1690

Posted in Digitalt 4 Comments »

#1689

Posted in Digitalt No Comments »

#1688 – Holga vs. Diana

Att välja mellan Holga och Diana är kanske för vissa som att välja mellan pest och kolera. Det råder delade meningar om leksakskamerorna. Jag älskar dem – och det är tillräckligt för att jag ska använda dem emellanåt.

Jag fick en Holga 120N, den enklaste varianten, av Britta i julklapp. Kameran är, precis som Diana no. 151, byggd i plast. Några få delar, såsom slutare och bländarskiva, är dock tillverkade av metall. Holga och Diana är lika varandra, både när det gäller funktion och konstruktion. Dianan har några fler år på nacken. Den riktiga versionen, modell no. 151, ger 16 rutor per rulle i ett icke-standarformat om 4x4cm. Holgan ger 12 rutor i 6x6cm-format; med den medföljande ramen kan man även få 16 rektangulära rutor på 4,5x6cm. Dianan väger ca 120 gram och är något mindre än Holgan, som väger ca 190 gram. Som ni märker är båda riktiga lättviktare. Filmformatet är i båda fallen 120-film.

Slutartiden ligger på ca 1/100 sekund på båda. Varianten mellan olika exemplar är stor. Bländaröppningarna är små, kring f/8 som största alternativ.

Vilken av dem man föredrar handlar naturligtvis enbart om tycke och smak. Jag har mest erfarenhet av Dianan och, med handen på hjärtat, föredrar jag resultatet från den framför Holgans. Här kommer två exempelbilder, tagna vid samma tillfälle. Jag har använt den största bländaröppningen (markerad som ett moln på båda kamerorna). Fokus på oändligt.

Diana no. 151 överst och Holga 120N underst. 

Posted in Allmänt No Comments »

#1687

Posted in Digitalt No Comments »

#1686 – Min fotografiska julkalender, del 2

14 december. Vätterstranden.

Det föll sig naturligt att jag skulle använda min gamla Voigtländer Vitomatic IIa. Kameran har dryga femtio år på nacken. Den är till och med jämngammal med min Leica M2. Skillnaden mellan kamerorna är inte jättestor. Båda är mätsökare och båda har stora, ljusa sökare. Prismässigt skiljer det dock några tusenlappar mellan dem. Har du tur kan du faktiskt hitta en Voigtländer på loppis för kaffepengar.

Som ni kanske märker har negativen horisontella repor. Jag gissar att kameran behöver rengöras invändigt. Det räcker med några små sandkorn för att sådana repor ska uppstå.

Voigtländer Vitomatic IIa var ingen billig kamera när det såg dagens ljus i början på 1960-talet. Den var heller ingen proffskamera. Kameran har fast 50mm-optik med bländare f/2,8 som största öppning. Optiken heter Color-Skopar. Många senare Voigtländer-kameror försågs med den något enklare Color-Lanthar-optiken.

13 och 15 december. Norrahammar och Helsingborg.

Jag valde att använda Kodak Tri-X vid det nominella värdet. Att pressa några steg, exempelvis till 1600, hade gett mig större möjligheter att ta bilder senare på kvällarna och inomhus. Jag valde dock att begränsa mig till den nominella ljuskänsligheten.

16 december. Rådhuset i Helsingborg.

 17 december. Varning för ras. Västra centrum i Jönköping.

18 december. Busshållplatsen i Bottnaryd.

19 december. Kvällsmåltid på Studiegatan.

20 december. Jag glömde nästan av att ta en bild den 20:e december. Jag låg till och med i sängen, redo att sova, när jag kom på att jag inte tagit någon bild. Jag fick göra det bästa av situationen.

21 december. Britta vid Vätterstranden.

22 december. Smutsig diskbänk. 

23 december.

24 december. Tågstationen i Lundsbrunn. Det blev en traditionsenlig julafton i Lundsbrunn med släkten för min del.

Posted in Allmänt 3 Comments »