November, 2012

#1639 – Fotografisk torka

Den senaste tiden har varit en fotografisk torka för min del. Det blir inga bilder tagna. Tro mig, jag försöker, men det vill sig inte. Kanske borde jag lägga kameran på hyllan ett tag, kanske borde jag leta fram oljefärgerna och måla en tavla istället. Jaja, vi får se hur det blir med saken. I natt kom den första riktiga snön. Staden var därför ovanligt ljus när jag vaknade i dag. Snön kan kanske hjälpa mig ur min kreativa svacka.

Såhär års är det en mardröm att kombinera jobbet och intresset för fotografi. Ni vet antagligen hur det är, det är mörkt när man åker till jobbet och lika mörkt när man åker hem. De få timmarna med ljus spenderas inomhus. Vi går mot helg. Jag ska försöka få tummen ur och framkalla några rullar som legat och väntat oförskämt länge.

Jag funderar på att leta fram någon gammal kamera på vinden. Det finns ju flera charmiga maskiner däruppe. Jag tänker bland annat på min gamla Voigtländer Vitomatic. Det var ett riktigt loppisfynd; jag vill minnas att jag betalade ungefär en femtiolapp. Trevligare kamera för en femtiolapp får man sannerligen leta länge efter. Ibland kan det faktiskt hjälpa att använda någon annorlunda pryl.

 

Posted in Allmänt 8 Comments »

#1638

Posted in Digitalt 3 Comments »

#1637 – Platsen där jag bor, del 2

Posted in Allmänt No Comments »

#1636 – Platsen där jag bor, del 1

Posted in Allmänt No Comments »

#1635 – En metropol utmed gamla Riksettan

Innan Europavägarnas tid utgjorde de gamla riksvägarna navet för den svenska bilismen. Den kanske viktigaste riksvägen av dem alla var Riksväg 1, vanligtvis kallad Riksettan. Den startade i Helsingborg och slutade i huvudstaden. Utmed vägen kunde resenärerna stanna till i orter som Strömsnäsbruk, Gränna och, sist men inte minst, småländska Ölmstad med sina knappa trehundra invånare.

Riksettan var underdimensionerad redan med femtiotalets mått. Något alternativ till en ny väg fanns inte. Riksettan blev så småningom den moderna E4:an, en lång asfaltsorm i det europeiska vägnätet. Riksettan hamnade i skymundan – men den nyfikne kan fortfarande resa sträckan Helsingborg – Stockholm på gamla Riksettan.

Riksvägarna försåg landsbygden med liv. I varje litet samhälle utmed vägarna fanns motell, värdshus, mataffärer och liknande. När bilarna försvann försvann även motellen, värdshusen och mataffärerna.

I dag är det svårt att förstå att tung trafik gick rakt igenom varenda litet samhälle på landsbygden. För samhällena var dock trafiken välbehövlig. Den försåg platserna med liv, skapade arbetstillfällen och underlättade kommunikationen.

Riksettan, sträckan Huskvarna – Gränna. E4:an drogs utmed Vättern, och resultatet blev en av Europas vackraste motorvägar.

Posted in Allmänt No Comments »