October, 2012

#1594 – Inspiration 2.0

Minns ni mitt inspirationstema? Varje fredag lät jag läsarna visa upp sina bilder här på bloggen. Tanken var att vi skulle låta oss inspireras av varandra. Nu kör vi igång igen.

Alla som vill får vara med. Bäst av allt, alla inkomna bilder presenteras (förutsatt att bilderna följer svensk lag, och att de inte tjänar politiska, religiösa eller ekonomiska syften).

Såhär går det till:

  1. Skicka 1-6 fotografier till johanlarsson@mudride.com. Du måste givetvis vara upphovsman till bilderna.
  2. Berätta gärna lite om dig själv och din syn på fotografi. Skicka gärna med en länk till din hemsida eller blogg.
  3. Nej, svårare än så är det inte.

Posted in Allmänt No Comments »

#1593 – Dammiga negativ …

Ett återkommande problem i den analoga världen är dammiga negativa. Hur jag än bär mig åt blir negativen ofta dammiga och håriga. Jag följer konstens alla regler (ja, nästan i alla fall); jag brukar duscha innan jag hänger upp rullarna på tork, för att med hjälp av luftfuktigheten minska dammpartiklarna i luften. Det hjälper – men högst marginellt.

Problemet är visserligen inte särskilt stort. Det är sällan dammkornen är synliga med blotta ögat. Det handlar snarare om små, små dammpartiklar. Men även små dammpartiklar blir synliga när man förstora bilden.

Hur gör ni för att få dammfria negativ?

Tags: ,
Posted in Leica, Svartvit 9 Comments »

#1592 – Stadsporträtt

Tags: ,
Posted in Leica, Svartvit 2 Comments »

#1591 – Frukost på Studiegatan

Posted in Digitalt 2 Comments »

#1590

Den här tiden på året lämpar sig bäst till mörkrumsarbete. Jag har, som ni vet, tagit ner min gamla förstoringsapparat från vinden. Tyvärr har jag inte hunnit förstora mer än vid ett endaste tillfälle. Det är väldigt omständligt att framställa mörkrumskopior i lägenheten. Först måste jag mörklägga ett litet kontorsrum. Jag sätter upp kartonger och handdukar för fönstret. Därefter måste jag plocka fram alla grejer, som ligger nerstoppade i byrålådor. Sist men inte minst måste jag blanda till kemin. Den sista delen kommer man ju aldrig ifrån, men de två första (mörkläggningen och upplockningen av grejerna) tar på krafterna och tär på kreativiteten. Man drar sig därför för att framställa bilder. Det är ju så ofantligt mycket smidigare att skanna in negativen. Och för webbvisning blir resultatet nästan precis lika bra.

Jag har beställt en hel del mörkrumsprylar, alltifrån pappersframkallare till papper. Jag tänker nämligen ge mörkrummet en ärlig chans. Mina gamla kopior är väldigt mediokra, så mediokra att jag knappt ens vill visa upp dem för folk. Jag måste lära mig att bli bättre, dels på att hitta rätt exponeringstid och dels på att arbeta mer medvetet med kontrasten.

Ni som läser bloggen kommer få följa mina äventyr. I ett kommande inlägg ska jag visa hur mitt mörkrum ser ut.

Posted in Allmänt 7 Comments »