September, 2012

#1536

Posted in Digitalt No Comments »

#1535

Förra hösten tog jag bilder på vattenpölar medan jag i år tar bilder på regniga fönsterrutor/vindrutor. Det finns mönster som återkommer i mitt fotograferande. Ingenting sker slumpmässigt.

Posted in Nikon No Comments »

#1534 – Panasonic GF3, dag två

Jag upplever att ljusmätaren luras enkelt. Många bilder blev underexponerade.

I dag tog jag en lite längre promenad med min nyligen införskaffade digitalkamera (Panasonic GF3). Jag har ganska stor erfarenhet av fotografering med digitalkameror sedan tidigare (ni som tror att jag är en grottmänniska som bara sysslar med analogt fotografi har således helt fel). Skillnanden mellan en digitalkamera och en analog dito är egentligen ganska liten; det enda som egentligen skiljer dem åt är att digitalkameran har en sensor medan den analoga kameran har en ljuskänslig film istället. Skillnaden i handhavandet handlar snarare om medvetna val från tillverkarens sida än om skillnader mellan de olika lagringsmediernas förutsättningar.

Jag kan tycka att det finns alldeles för många funktionen i moderna digitalkameror. Många verkar dela min åsikt, men samtidigt är jag övertygad om att majoriteten faktiskt gillar funktionsspäckade prylar. Instruktionsboken till min Panasonic GF3 är drygt 200 sidor lång – per språk. Kameran är inte särskilt intuitivt uppbyggd; i vissa fall måste man faktiskt läsa i manualen hur man gör. Det finns, som exempel, en knapp som heter iA. I mina ögon är det inte särskilt självklart vad en sådan knapp gör. Samma sak gäller Q.menu. Vad skiljer den från den vanliga meny-knappen? Ja, sådant har jag varit tvungen att läsa mig till.

Autofokusen är relativt snabb, men tyvärr hamnar fokusen väldigt ofta fel. Bäst fungerar kameran på stillastående motiv. Det finns visserligen fokuslägen för rörliga motiv, men vem orkar byta så fort man fotograferar rörliga motiv? Jag föredrar att använda en endaste fokuspunkt. Denna vill jag ha i mitten på skärmen. Inga problem, en sådan funktion finns som tur är. Men tyvärr är funktionen inte helt bekymmersfri. Råkar man röra pekskärmen flyttas fokuspunkten, i värsta fall längst ut i kanten på skärmen. Det går säkert (läs: förhoppningsvis) att stänga av pekskärmen på något vis, men jag har inte hunnit läsa igenom hela instruktionsboken ännu.

Nu låter det kanske som om att jag totalsågar kameran – men det är absolut inte min avsikt. Ärligt talat tycker jag att den är charmig. Under promenaden tog jag närmare hundra bilder, vilket är ofantligt mycket i min värld. Långt ifrån alla är bra. Det finns, med handen på hjärtat, inga direkta guldkorn – men jag hade kul och det är väl ändå huvudsaken? Jag fotograferade med svartvitt inställt på kameran, jag hade även ett gulfilter monterat på kameran (fyller ingen direkt funktion på digitalkameror, men filtret tillät mig att skruva upp ISO-talet en del). ISO-värdet var inställt på ISO 1600 under större delen av promenaden. Bruset är inte direkt påtagligt så jag har därför lagt på korn i efterhand; bilderna blir för kliniska annars.

Bilderna blir kliniska och perfekta, trots att jag skruva upp ISO-talet till 1600. Enda lösningen är att lägga på korn i efterhand.

Posted in Digitalt 8 Comments »

#1533

Posted in Digitalt No Comments »

#1532 – Panasonic GF3

I dag kom en Panasonic GF3 med posten. Jag har tagit några bilder med den, mest för att lära mig hur den fungerar. Bilden ovan togs precis utanför lägenheten. Ingen märkvärdig bild, kanske till och med på gränsen till dålig. Vi fortsätter med att titta på några fler bilder.

Den här bilden har jag tagit flera gånger tidigare, fast med analoga kameror. Den blev lite för klinisk för min smak, så jag har lagt på korn i efterhand. Bilden är konverterad från färg till svartvitt i Nik Silver Efex Pro 2. Fokus har hamnat fel – men det beror på handhavandefel.

Dessa färgbilder är direkt från kameran.

Posted in Digitalt 5 Comments »