July, 2012

#1433 – Nikon Fm

Jag får ofta mejl från folk som vill att jag ska ge tips på bra analoga kameror för nybörjare. Jag brukar alltid säga att Nikon Fm är ett bra alternativ. Bra kamera till billig peng (under tusenlappen).

Posted in Nikon No Comments »

#1432

Tags: ,
Posted in Leica, Svartvit No Comments »

#1431

Jag mår bra av att inte tänka för mycket när jag fotograferar. Så fort jag börjar tänka för mycket blir bilderna platta och innehållslösa. Jag bara klickar på kamerans avtryckare, utan vare sig syfte eller mål med det jag gör. Det blir oftast bäst då. Att fotografera handlar på sätt och vis enbart om att registrera intryck, och tänker man för mycket tappar man – det är i alla fall min övertygelse – förmågan att ta in intryck.

Vi kan tänka både innan och efter vi fotograferar – men inte under tiden vi fotograferar. När vi står där, med kameran i näven, måste allt gå instinktivt. Vi måste ta in intrycken, trycka i det ögonblick som bäst representerar det vi känner och upplever just då. Det är förbaskat svårt och man misslyckas ungefär 99 gånger av 100. Men den där sista gången, den som inträffar 1 gång på 100, ja, då faller alla bitarna på plats och man får en bild som man aldrig fått om man tänkt för mycket vid fotograferingstillfället.

 

Tags: ,
Posted in Allmänt No Comments »

#1430

Tags: ,
Posted in Allmänt, Leica, Svartvit No Comments »

#1429

Jag ska skicka iväg en beställning till Crimson i dag med bilder som jag ska använda på Linan i Malmö och Reclaim Photography i Göteborg. Jag vet inte riktigt hur många bilder det blir; det blir i vart fall inte så fasligt många, 10-15 stycken kanske. Det är svårt att välja ut 10-15 bilder som ska representera en fem år lång epok i ens liv. Jag vet hur jag själv känner, men jag kan omöjligt veta om känslan finns där i bilderna.

Några av bilderna är hårt redigerade så jag misstänker att skuggorna kommer sota igen, men det gör inte så mycket. Hade jag velat ha tekniska mästerverk hade jag försökt framställa kopior i mörkrummet.

Jag funderar på att ta mig upp till nästa Reclaim Photography i Stockholm. Det vore spännande att återse huvudstaden. Det slår mig att jag är i Paris oftare än jag är i Stockholm. Jag gillar offentliga fotoevenemang och vill själv delta i så många som möjligt.

***

Bilden är tagen i samband med att Britta opererades efter missfallet.

Posted in Allmänt 4 Comments »