June, 2012

#1364 – Strandfotografering

Det finns många fotografiska utmaningar, speciellt om man fotograferar i känsliga situationer. En av de största och känsligaste utmaningarna som jag kan komma på är fotografering på stränder. Stränder skiljer sig egentligen inte så mycket från vanliga gator; många olika människor samlas på samma plats, få känner varandra, alla är måna om sin personliga integritet, men …

… det finns dock några väsentliga skillnader, skillnader som kan få fundamental betydelse. På stränderna finns nämligen många potentiella risker. Kvinnorna är lättklädda och deras pojkvänner är svartsjuka; barnen springer omkring nakna; de biffiga killarna är överrepresenterade; alkolholintaget är högt; de språkliga förbistringarna är stora eftersom många olika nationaliteter samsas på samma utrymme. Att gå omkring med en kamera kan medföra att många prekära situationer uppstår. Tänk dig om du råkar få med ett naket barn på bilden och att föräldrarna upptäcker dig. Omedelbart kommer några Guardia Civil och inom några minuter inser du att du har stora bekymmer.

Jag är nyss hemkommen från Spanien. Jag fotade en hel del på stränderna och jag försökte anamma ungefär samma förhållningssätt som jag intar på gatorna, d.v.s. att jag är öppen med mitt fotograferande, inte döljer något, har kameran synlig. Det blev inga konfrontationer, inte ens några ord från människorna jag fotograferade. Kanske hade jag tur, kanske var mitt öppna förhållningssätt lyckat.

I det här inlägget ser ni några exempel på bilder jag tog på stränderna. Jag kommer visa fler bilder i kommande inlägg. Jag har även en mängd rullar som ska framkallas.

Posted in Allmänt, Digitalt, Resor No Comments »

#1363 – Le Viseur nummer 2

Om den inbäddade versionen krånglar, använd följande länk.

Posted in Allmänt 8 Comments »

#1362

Tags: ,
Posted in Leica, Svartvit No Comments »

#1361 – Norah Jones

Posted in Allmänt No Comments »

#1360

Folk som är hemma i det digitala tidevarvet brukar ofta fråga mig hur jag vet vilka inställningar jag ska ha på kameran. Ska jag vara ärlig? För det mesta har jag ingen aning – jag chansar. Men tro mig, det blir nästan alltid rätt. Det sitter antagligen i ryggraden. Jag tar upp kamera och redan innan sökaren möter ögat har jag klickat. På nått vänster hamnar fokus rätt. Det handlar inte om att prylarna är bra, utom att jag trivs med dem och att handhavandet blivit automatiserat.

Vi kan prata om prylar i all oändlighet utan att komma fram till något vettigt. Alla har olika referensramar, vissa älskar små och enkla prylar, andra älskar stora och avancerade grejer. Tillverkarna är naturligtvis helt beroende av oss konsumenter och det hittar hela tiden nya metoder för att sälja sina prylar. Ibland faller vi för frestelsen, vi köper något vi egentligen inte alls behöver. Jag är dock övertygad om att det bästa man kan göra är att nöja sig; och att försöka trivas med det man har. Det är först då man kan lära sig att fokusera på det viktiga – motivet.

Posted in Allmänt No Comments »