May, 2012

#1307 – Pamelas sko

Text av Göran Tunström, från fotoboken Barnmark.

Posted in Uncategorized No Comments »

#1306 – Deadline

I dag stänger portarna. Ni som vill vara med i nästa nummer måste skicka in era bidrag senast i dag. Vid midnatt stänger nämligen portarna. Reglerna är enkla: Alla som vill är välkomna att skicka in bilder. 4-6 bilder (minst 1 400 pixlar på längsta sidan). Skriv gärna några rader om dig själv; uppge namn, bostadsort och födelseår. Bilderna skickar ni till johanlarsson@mudride.com.

Arbetet med att färdigställa första numret kommer påbörjas omgående, så vi kommer tyvärr inte ha möjligheten att ta in sena bidrag.

Posted in Allmänt 2 Comments »

#1305

Att hitta rätt inställningar när man skannar färgfilm är inte alldeles enkelt. Första skanningarna blev alldeles för varma, resten alldeles för kalla. Det går naturligtvis att justera i efterhand, i Photoshop, men jag har svårt att hitta rätt nivå. Och ögonen vänjer sig ganska omgående med färgtemperaturen. Jaja, jag hittar kanske någon hållbar lösning.

Ni som skannar färgfilm får gärna avslöja era bästa knep.

Tags: ,
Posted in Färg, Leica 6 Comments »

#1304

Jag har fått hem den första framkallade Portra 400-rullen. Jag är inte helt nöjd, dels för att bilderna i sig inte är särskilt bra och dels för att labbet repat och dammat ner dem ganska rejält. Jaja, det är bara att bita ihop och göra ett nytt försök snart igen.

Jag har ingen större koll på hur man skannar färgnegativ på bästa sätt. Skannarmjukvaran har heller inget preset till nya Portra 400 så jag måste dra i reglagen själv, vilket inte är alldeles enkelt. Jag antar att övning ger färdighet.

Tags: ,
Posted in Leica 6 Comments »

#1303 – Sommaren är här …

Besökarantalet här på bloggen har gått ner en aning den senaste veckan. Den senaste veckan har jag i snitt haft ungefär 150 unika besökare per dag, mot ungefär 200 i vanliga fall. Även mitt engagemang har gått ner lite den senaste veckan. Jag tror dock att det hela beror på vädret. Solen skiner och vindarna är varma. Sommaren gör sin entré just nu, och då brukar folks intresse för Internet minska, om än bara något och tillfälligt.

Jag har några projekt som jag ska förverkliga nu under sommaren. Jag ska bland annat fortsätta att dokumentera min lilla barndomsby. Vad jag ska göra med projektet när det väl är klart vet jag inte i dagsläget. Kanske blir det en liten bok, kanske en utställning … eller kanske både och. Vi får se, helt enkelt.

Mitt liv som student är snart över. Efter fem år på högskolan är jag klar. Och nu är det hög tid att börja se tillbaka på åren. De första seriösa fotografierna tog jag hösten 2007, så hela min studietid finns dokumenterad. Det är fem år kantade av många glädjeämnen men också av några sorger. Jag funderar på att samla mina mest vardagsnära fotografier från min studietid (se bilden i inlägget som exempel), och göra något av dem. Kanske en enklare Blurb-bok. Det blir nog ingen best seller, om vi säger så. Det kan dock vara nyttigt för mig att se tillbaka på åren, se vad som hänt samt få lite distans till det hela.

Posted in Allmänt 2 Comments »