April, 2012

#1219 – Hur viktigt är det att ha dyra kameraprylar?

Och så den kanske känsligaste frågan av alla: Hur viktigt är det att ha dyra kameraprylar?

I många fotosällskap förespråkas bildberättande. Ändå handlar samtalen och diskussionerna nästan alltid om prylar och teknik. Vad är det som får oss att börja prata om prylar fastän vi egentligen tänkt diskutera bilder och bildspråk?

Posted in Allmänt, Diana no. 151 8 Comments »

#1218

Det är antagligen fullt naturligt att känna tristess emellanåt, speciellt om man bor i en medelstor svensk stad. Den ena dagen är den andra lik. Jag försöker hitta föremål, människor, djur … ja, vad som helst egentligen, som förtjänar att förevigas. Här sitter en hund och väntar medan matte eller husse hämtar snabbmat.

Tags: ,
Posted in Leica, Svartvit 2 Comments »

#1217 – Hemifrån

 

Posted in Diana no. 151 2 Comments »

#1216 – Hundertwasserhaus

Tags: ,
Posted in Leica, Svartvit No Comments »

#1215

Förr i tiden fann jag en oerhört stor glädje i att testa nya prylar. Det kunde vara kameror, objektiv eller annat i fotoväg. Så fort jag testat klart ledsnade jag, och jakten gick vidare. Ibland tänker jag på hur mycket tid jag faktiskt lagt ner på att ständigt jaga nya fotoprylar. Intresset för fotoprylarna var länge betydligt större än intresset för bild och bildberättande.

Förra året gav jag mig själv ett köpförbud. Inga nya kameraprylar. Jag gjorde dock några rejäla övertramp. Så här i efterhand var dock övertrampen befogade, för nu känner jag mig väldigt nöjd med de prylar jag använder. Köpförbudet jag gav mig själv i början av det här året lever dock fortfarande. Jag har faktiskt inte köpt några fotoprylar i år, ja, förutom film, kemi och andra förbrukningsvaror.

Är det inte idiotiskt att ge sig själv ett köpförbud? Nej, jag tycker faktiskt inte det; det är inte idiotiskt. Jag tror till och med att jag kommer förlänga köpförbudet när året är slut. Så länge inget går sönder behöver jag inte köpa nytt. Enkel filosofi, egentligen. Min devis är motsatsen till den prylhets som råder i dagens konsumtionssamhälle.

Posted in Allmänt 12 Comments »