March, 2012

#1154 – Reclaim photography Jönköping

Snö, blåst och kyla … ja, det sammanfattar dagen ganska väl. Redan tidigt på lördagsmorgonen yrde snön ovanför hustaken på Torpa. Usch, inte det ultimata vädret för en Reclaim photography-manifestation. Jag och Mikael Good var dock tappra och trotsade den småländska kylan.

Posted in Allmänt 10 Comments »

#1153 – Nummer 1

Le Viseur – nummer 1

Det finns i dag ett stort antal fotomagasin i Sverige. De flesta har en bred inriktning, och alla fotostilar måste därför samsas om det lilla utrymme som ges mellan de stora och tilltagna reklamplatserna. I sådana magasin tenderar vissa typer av fotografier att hamna i skymundan eller glömmas bort helt. Ett exempel på en genre som alltför ofta fått ge vika för de mer kommersiellt gångbara stilarna är dokumentärfotografin.

Dokumentärfotografin hade sina glansdagar mellan 40- och 60-talen. I dag lever dokumentärfotografin ett undanskymt liv – men den är långt ifrån död. Det finns många fotografer, både i och utanför vårt land, som besitter stora talanger. I första numret av Le Viseur presenteras ett urval av vad svensk dokumentärfotografi har att erbjuda i dag. Och som om inte det vore nog finns även två fotoreportage att fördjupa sig i.

Nätmagasinet Le Viseur har blivit verklighet tack vare mycket ideellt arbete och engagemang. Vi ville tillsammans skapa ett fotomagasin fritt från reklam och prylrecensioner. Vår filosofi grundar sig på att den fotografiska bilden måste få ett större utrymme.

Jag skulle vilja sammanfatta dokumentärfotografin med följande ord: iakttagelsen, närvaron och ögonblicket. Dessa tre ledord går som en röd tråd genom samtliga bidrag.

I det här numret finns tjugofem fotografer representerade. Att gå igenom inkommet material har varit oerhört inspirerande och givande. Det här bådar gott för dokumentärfotografins framtid.

Fungerar inte den inbäddade versionen? Tryck här.

Rapportera in eventuell fel till johanlarsson@mudride.com

Posted in Allmänt 20 Comments »

#1152 – Vilken är din favoritframkallare?

Vi fortsätter på vandrarhemsfrukosttemat. Här kommer en bild från Rom.

Vilken är din favoritframkallare? Jag har bara testat tre stycken – D76, Xtol och Rodinal. Jag har dock en flaska T-max-framkallare som väntar på att användas. Det ska bli spännande. Som jag förstått det ska den lämpa sig väl till pressning. Någon som har erfarenheter av att pressa i T-max-framkallaren?

Posted in Allmänt 29 Comments »

#1151

Posted in Diana no. 151 No Comments »

#1150

I veckans Jönköping Nu finns en intervju med Mikael Good angående Reclaim Photography och Le Viseur. Ni hittar artikeln på sidan sex.

http://www.nutidningen.nu/pdfx/?host=jonkoping.nu

Posted in Allmänt 2 Comments »