August, 2011

#709 – En julafton för två år sedan

En julafton för två år sedan. Voigtländer Bessa R4M, 28mm och Kodak T-max3200. Klicka för att förstora.

Tags: ,
Posted in Svartvit, Voigtländer 2 Comments »

#708

Ett porträtt med inkopierad råkant.

Jag gillar verkligen min nya skanner, men jag sörjer onekligen två saker; 1. den saknar IR-borttagning av damm och repor, 2. det går inte att skanna med råkanten. Att man inte kan få med råkanten stör mig faktiskt ganska ordentligt. Avsaknaden av råkantsskanning verkar dock vara ett vanligt “problem” (egentligen är det ju inget problem, utan i grund och botten en konstruktionsfråga). På ett forum läste jag att någon testat att fila ner hållaren något, samt tagit bort två av mellanribborna som håller negativet plant. Något sådant vågar jag mig definitivt inte på.

Det går visserligen lätt och smidigt att kopiera in en råkant i Photoshop, men det är inte riktigt samma sak. Jag vill ha negativets riktiga råkant; det känns mer äkta med äkta vara. Punkt slut!

Posted in Allmänt 7 Comments »

#707 – Bildstölder

För ett tag sen visade jag några exempel på stölder (eller rättare sagt, olovligt användande) av mina fotografier som jag upptäckt. Här kommer del två. Det verkar som att mina bilder börjar leva sitt eget liv i cyberrymden. :)

Exempel 1.

***

Båda fotografierna lånades av en och samma bloggare. Hon har även mage att påstå att det är hon som tagit fotografierna. Fy! :)

***

Exempel 2.

Enligt Google translate är ovanstående bloggpost skriven på portugisiska. Den kvinnliga bloggar skriver om en tung period i sitt liv.

***

Exempel 3.

Japanska eller kinesiska? Jag ser inte skillnaden. Här har jag i alla fall fått cred och länk. Sånt här har jag faktiskt inte så mycket emot. Jag skulle rent av välkomna en lag som gör det lagligt att citera fotografier, givetvis under förutsättning att god sed följs.

***

Exempel 4.

En hemsida om arkitektur har använt min bild på Turning Torso.

***

Exempel 5.

Den här är nog det värsta exemplet i inlägget. En rysk resebyrå säljer företagsresor till Sverige – med min bild som lockbete. Resorna är ganska dyra. 109 000 RUB “motsvarar ungefär i svenska kronor fyrtio tusen miljarder kronor – och det är väldigt mycket pengar”. Okej, inte riktigt så mycket kanske, men i alla fall en bra bit över 10 000 svenska kronor. Säljer de så dyra resor tycker åtminstone jag att de kan göra rätt för sig.

Posted in Allmänt 16 Comments »

#706 – Några ord om bloggen i den lokala tidningen

Lokaltidningen skrev några ord om min blogg. Ni hittar artikeln på sidan 26 i tidningen nedan.

Posted in Allmänt 15 Comments »

#705

Leica M2, Summaron 35/3,5 och Kodak Tri-X. Klicka för att förstora.

När nytt ska byggas måste det gamla bort, så har alltid stadsplaneringen sett ut. Ett av Jönköpings mest omtalade och kända hus, den s.k. Gula villan, har dragit sin sista pust. Gravmaskiner och skarprättare väntar på att få sätta tänderna i den gamla träkonstruktionen.

På båda fotografierna kan man märka att Summaron 35:an inte riktigt kan mäta sig med modern optik när det gäller motljusegenskaper. What the heck!

Tags: ,
Posted in Allmänt, Leica, Svartvit 6 Comments »