July, 2011

#657

Posted in Diana F+ No Comments »

#656 – Med en leksakskamera i Helsingborg

Första Diana-rullen är exponerad och framkallad. Att gå omkring med en liten plastkamera är väldigt befriande. Jag tänker inte, jag bara klickar när det känns rätt. Kameran väger praktiskt taget ingenting. Man kan därför utan bekymmer ha med sig den – jämt! Att uppfylla Lomographys första budord (“Take your camera everywhere you go”) borde därför inte bli särskilt svårt. Att följa de resterande nio budordet borde inte heller ställa till med några större bekymmer.

Lomografins tio budord
1 Take your camera everywhere you go
2 Use it any time – day and night.
3 Lomography is not an interference in your life, but part of it.
4 Try the shot from the hip.
5 Approach the objects of your Lomographic desire as close as possible.
6 Don’t think.
7 Be fast
8 You don’t have to know beforehand what you captured on film.
9 Afterwards either.
10 Don’t worry about any rules.

På Gustav Adolfs torg i Helsingborg hade stearinljus tänds och blommer lags ut för att hedra offren efter terrormassakern i Norge. En äldre herre påpekade att blommorna såg ut som skräp.

Fler rutor från rullen kommer!

1 Take your camera everywhere you go.

Posted in Diana F+ 8 Comments »

#655

Nu är jag hemma igen. Det var onekligen härligt att få återse havet. Tre rullar väntar på framkallning, två 135-filmer och en 120-film. Förhoppningsvis dyker de första bilderna upp redan i dag.

Posted in Uncategorized No Comments »

#654 – Inspiration – Dawid Norrvi

© Dawid Norrvi

***

Vill du få dina fotografier visa på min blogg? Läs mer här om hur du går tillväga.

Tags:
Posted in Inspiration 7 Comments »

#653 – Och så kom ännu ett paket

I början av året gav jag mig själv ett köpförbud. Jag lovade mig själv och er: “Inga kameraköp under ett års tid!” Året är visserligen långt ifrån slut men redan nu kan vi konstatera att det gått åt helvete med mitt tilltänkta köpförbud. Totalt åt helvete, rent utsagt! Jag har misslyckats – fatalt; det är inget snack om saken. Först kom en Leica M2, sen ett gäng andra småprylar, och så sent som för en dryg månad sedan kom ett Summaron 35mm. Och så i dag…

… kom ett litet (nja, så litet var det faktiskt inte) paket med Posten. Är ni nyfikna på innehållet? Den som kan sin sak vet att kaffebrus säljer leksakskameror och andra low tech-prylar.

Katterna är alltid så nyfikna när jag öppnar paket. De är nästan mer nyfikna än vad jag är. Dagens paket var inget undantag. Bessas hela uppmärksamhet riktades mot mitt paket, medan Greta betraktar det från sin favoritplats.

Ja, så här ser innehållet ut. Diana F+ är en äkta toycam. Kameran bygger på en konstruktion från 60-talet. När det begav sig kunde man vinna Diana-kamerorna på tivolin eller köpa dem billigt. Den som har hållit i en Diana vet hur fruktansvärt plastig den är. Till och med linserna är av plast. I princip allt är av plast. Holga 120 känns – faktiskt – kvalitativ i direkt jämförelse.

Det hade givetvis varit häftigare med en riktig Diana från 60-talet, men en nytillverkad får duga. Kameran tar sina första bilder under min Helsingborgsresa. Håll till godo!

Tags:
Posted in Diana F+ 2 Comments »