January, 2011

#276


Rolleiflex och Fomapan 400.

Fomapan 400 är inte särskilt bra. Ordet gröt beskriver filmens karaktär ganska väl. Flera av rutorna på senaste rullen har potential men kornet är groteskt. En mörkrumskopia hade säkert blivit betydligt vackrare än vad resultaten från mina enkelskannade negativ blev. Jaja. Jag har fyra rullar kvar så än är inte loppet helt kört för Fomapan 400.

Posted in Allmänt, Rolleiflex, Svartvit 13 Comments »

#275 – Vardagsrealism

Vardagsrealism. Jag har länge strävat efter att hitta och föreviga kärnan i tillvaron. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att mäkta med en sådan uppgift. Jag älskar det opolerade, det äkta, där ingenting är enkom för skönhetens skull.

Jag studerar ögonblicken. Ögonblicken. Det finns ju så många att välja mellan. De som kommer närmast kärnan – essensen – är de som helt saknar fotografiska ambitioner. De är fragment av livet, där syftet är att föreviga ett ögonblick – tiden mellan två stora händelser – utan en enda tanke på någonting annat.

Fotografiet ovan har god potential att totalsågas på Fotosidan. Alla fel är ju begångna: allting lutar, ingenting är riktigt skarpt, kompositionen har mycket kvar att önska, personen tittar ut ur bilden, bakgrunden är störande och rörig, skanning är slarvigt utförd, katternas huvud är kapade strax under öronen, etc. Regler. Regelverk hit och regelverk dit. Jag kan inte bry mig mindre. Jag älskar – helt enkelt! – verkligheten för mycket.

De tekniskt sett mest skickliga sångarna/sångerskorna brukar ofta hamna i små kyrkokörer medan falsksångare som Håkan Hellström lyckas sälja slut turné efter turné. Samma tendenser finns tveklöst även i den fotografiska världen.

Jag ser ofta diskussioner på Fotosidan som kretsar kring tekniska petitesser. Det talas frenetiskt om de små detaljerna, som om det gällde liv eller död. Jakten på de perfekta detaljerna tar död på helheten; det är i alla fall min totala övertygelse.

Den tekniska perfektionen är inte vägen till essensen, den saken är jag hundra procent säker på. Kärnan går inte att polera fram. Den finns dock alltid där och det enda man behöver göra är att lyssnar efter den. Att hitta den är dock inte enkelt – i början av inlägget påpekade jag att det till och med kan vara på gränsen till omöjligt. Helt omöjligt kan det dock inte vara. Jag kommer i alla fall aldrig sluta jaga essensen.

Posted in Allmänt, Leica, Svartvit 13 Comments »

#274


Voigtländer Vitomatic II och Kodak Tri-X.

Posted in Svartvit, Voigtländer 2 Comments »

#273 – Rolleiflex och Fomapan 400

Nackdelen med stora mellanformatskameror är att de ofta är svåra att använda handhållet med låga iso-tal. Att springa omkring med stativ är heller ingen höjdare, och jag beställde därför hem ett gäng Fomapan 400.

Fomapan 400 har onekligen ett väldigt kraftigt korn. Skillnaden mellan Fomapan 400 och Kodak Tri-X är mycket, mycket stor. Jag gillar visserligen korn men kornen får inte ta överhand, vilket jag nästan kände att Fomapankornet gjorde.

Med asa400-film är det inga större bekymmer att fotografera handhållet med en gammal Rolleiflex. De flesta av rutorna på rullen togs med en slutartid på 1/100sek och en bländaröppning kring f/5,6. Vädret växlade kraftigt, och jag fick minst sagt sätta mina sunny 16-kunskaper på prov.

Här kommer resultatet från första rullen.


Piren, Jönköping.


Hamnen, Jönköping, med fokus på den smältande ismassan.


Strandpromenaden, Jönköping.

Posted in Rolleiflex, Svartvit 9 Comments »

#272 – Greta och Bessa

Posted in Uncategorized No Comments »