October, 2010

#139 – En åttondels sekund


Leica M6, 28mm och Kodak Tmax100, handhållet vid 1/8 sek.

Jag går samma gator. Gata upp och gata ner. Varje dag. Varje timme. Någonstans, djupt inom mig, försöker jag intala mig själv att fotografierna – ögonblicken – kommer att komma till mig. Ändå finner jag att jag ständigt tar samma fotografier. Exakt samma!

Det är utmanande att hitta motiven i vardagen, vilket kan ställa till med stora problem. Det är ju vardagen som är livet. Och det är vardagen som förtjänar mest att förevigas.

Folk åker iväg. Tar en resa till medelhavet. Kameran följer med. Och inte sällan är det vid resor vi tar våra enda fotografier. Vi glömmer så ofta vardagen; de där små, gråa dagarna i oktober som man egentligen bara vill ska fara iväg. Försvinna. I väntan på nästa resa.


Går du i Leica M-köptankar? Isåfall kan jag rekommendera följande check-lista.

Posted in Leica, Svartvit 2 Comments »

#138 – Min allra första kamera


Leica M6, 28mm och Kodak Tmax100. Fotografierna i inlägget har inget med inlägget i övrigt att göra

Våren 1998 skulle min familj åka till Mallorca. Jag och min lillasyster hade sedan länge lagt undan pengar till en kamera. Och en dag hittade vi en i ett reklamuppslag i den lokala morgontidningen. Far körde bilen. Till affären. På en hylla stod det sista exemplaret. Demoexemplaret. 295:- inklusive en rulle färgfilm.

Jag minns ingenting om det tekniska. Far satte i rullen. Kameran skötte det mesta. Ville den ha blixt hoppade blixten upp. När batteriet tog slut dog kameran. Det hände på Mallorca. Som tur var fanns batterier att tillgå. I den lilla snabbmatsbutiken på Alcúdia.

En rulle togs. 36 bilder. Det blev vårt minne från resan.

Vi kom hem. Och vi la filmen i en fotopåse som skickades med porto betalt. Tre dagar senare kom fotografierna. Mannen på stranden. Den stackars papegojan på restaurangen. Och det obligatoriska fotogafiet på flygmaskinen. Allt var förevigat på film.

Året därpå bar det av till Turkiet. Kameran sa: Nej. Luckan gick inte längre att stänga. Död! En engångskameran, köpt på ICA, blev dess ersättare.

***

För ett tag sedan – det är nog snart ett år sedan – skrev jag en guide till hur man framkallar svartvit film. Jag håller för närvarande på att revidera guiden och om allt vill sig väl kommer jag att publicera guiden på nytt. Jag kommer även att delge mina favorittips. Är ni sugna på att börja framkalla svartvit film bör ni hålla ögonen öppna veckan som kommer.

Jag kommer även att skriva ihop en anspråkslös guide till hur man förstorar. Och ännu en guide om hur man väljer analog kamera. Håll till godo. Och kom gärna med tips!

***


De sista löven klamrar sig fast på träden på Torpa.

I veckan som gick besökte jag biblioteket. Jag letade efter Stig Dagermans Tysk höst. Den var precis utlånad. Jag fortsatte mina steg mot bokhandeln. Där fanns två böcker av Agneta Sjödin men inte en enda av Stig Dagerman. Skandal. Antikvariatet hade sällan exemplar inne av Dagerman. De få som kommer in försvinner som smör.

Jag vill värna om den lokala handeln och dess möjligheter. Men det är svårt. Ibland. I det här fallet slutade det med ett par själlösa klick på Adlibris.

Posted in Leica, Svartvit 2 Comments »

#137 – Inspiration vecka 43 – Martin Edman


© Martin Edman

Såhär skriver Martin om sina bilder:

“Bild 1: den lilla marknaden, dagen innan valet, jag inspekterade om jag kunde ta en bild, och ingen verkade bry sig. Samtidigt ser jag tre personer böja sig över varorna samtidigt, var bara tvungen att ta den! Bilden tycker jag visar Norrlands anda, även om det är “valhets”, så är alla lugna, sansade och går på marknad. Slow living, om du vill.

Bild 2 och 4: Två av flera “FTP”-tags från Umeå, dessa säger mig ganska mycket om vad folk har för uppfattningar om hur poliser är och beter sig. Jag kan dock tillstå med att poliserna är snälla i Umeå, och inget brott utan straff. Gatukonst har alltid intresserat mig, och det är en uppfyllande känsla att få det på bild, samt komma närmre staden och stadens verklighet. Alla är inte laglydiga, ibland inte ens poliser eller jurister, och det förmedlas på stadens vägar och väggar.

Bild 3: En staty vid Strömpilen i Umeå, solen låg alldeles bakom och molnen var dramatiska, perfekt. Blev nöjd med resultatet, det ser liksom ut som att statyn glöder. Den ovanliga formen tilltalar mig även, och jag har innan den dagen tagit otaliga bilder på den, men ingen som denna.”

***

Varje fredag publiceras fotografier tagna av bloggens läsare. Är du sugen på att få dina verk visade här? Skicka isåfall in ett gäng fotografier (1-6 st, 600 pixlars bredd) till johanlarsson@mudride.com

Posted in Inspiration No Comments »

#136 – Rolleiflex, den äkta bröllopsmaskinen


Rolleiflex automat 1 med gulfilter och Kodak Tri-X.

Hur många bröllopspar, som gift sig de senaste – låt säga – 10 åren, har fått sina bröllopsfotografier tagna med en gammal hederlig Rolleiflex? Gissningsvis inte särskilt många. De flesta bröllopsfotografer (oavsett om de är glada amatörer eller fullblodsproffs) använder moderna top of the line-kameror; men det finns undantag. Uppenbarligen! För ett par veckor sedan gifte sig en av min sambos vänner, och jag passade på att testa att använda Rolleiflexen som bröllopsmaskin. Det var en intressant erfarenhet.

Tyvärr kan inte min förstoringsapparat förstora mellanformat, så jag har fått nöja mig med att skanna in negativen. Fördelen med mellanformatsnegativen är att de är tillräckligt stora för att dölja de flesta av skannerns tekniska brister.

Posted in Rolleiflex No Comments »

#135


Voigtländer Bessa R4M, 50mm och Fomapan 100.

Posted in Svartvit, Voigtländer 2 Comments »