August, 2010

#77 – En resa till, tack!


Britta tar en fika vid Václavské náměstí i Prag.

Jag är sugen på att ge mig ut och resa igen. Vi – jag och Britta – har planer på att fira nyåret i Paris (Paris är mitt andra hem på jorden); men det är ett tag kvar till dess. Eventuellt tar jag en tur till en kompis i London i höst. Det vore trevligt. Däremot verkar det inte bli någon Rom-resa, i alla fall inte nu i höst. Och inte nästa år heller, för det är redan uppbokat: Barcelona, Marsaille, Amsterdam och Riga.


Strax innan tåget till Budapest anländer på Prags centralstation.

Det känns som att jag håller på att omvärdera min syn på fotografi. Jag ser tillbaka på produktioner från det senaste året och ser många stela fotografier; jag vill ha mer rörelse. Det måste hända något! Och jag vill ha mer korn, därför kommer jag att pressa som aldrig förr. Och jag vill ha vackrare mörkrumskopior… ge mig lite tid så ska jag nog lyckas ro båten i hamn. I mörkrummet är jag i dagsläget en förvirrad stackare som inte riktigt vet vad jag gör. Jag bländar upp och jag bländar ner, och jag justerar exponeringstiden. Och för det mesta träder en duglig bild fram på pappret. Att förstora är lite som att fotografera, fast tvärtom; du börjar med ett negativ och slutar med en bit av verkligheten.

Posted in Leica, Resor, Svartvit 3 Comments »

#76 – Papper i stora lass

100st 9x13cm
100st 13×18
250st 18×24
10st 30×40

Nu vet jag vad jag har att göra i höst. :)

***

Några av mina fotografier har publicerats på 591photographpyblog. Gå gärna in och titta: 591photography

Posted in Förstoringsapparat No Comments »

#75


Nuslebron, Prag.

Jag har planer på att ge ut en fotobok. Den kommer att innehålla fotografier från mina resor; boken kommer således att bli min hyllning och tolkning av Europa i dag – tjugo år efter murens fall (21 år, om man ska vara petig). Jag befinner mig fortfarande i ett förstadium, men jag känner ändå att projektet växer – sakta men säkert.

Det kommer troligtvis att bli någon form av Print on demand. Och en del av intäkterna (i den mån det skulle bli några sådana) kommer att gå till Stadsmissionen.

Uppdateringar om hur det går med projektet får ni i bloggen. Håll till godo!

Posted in Allmänt 2 Comments »

#74 – Den försvinnande punkten


Prags tunnelbanenät. Leica M6, 28mm och Kodak Tri-X@3200. Förstorad på Foma-papper.

Jag har aldrig riktigt förstått mig på skärpa. I min värld är skärpan ungefär som en bils maxhastighet; den finns där, men det är sällan man trycker plattan i bott. Behagligast är det någonstans mittemellan… då hinner man se och känna i lagom mängd. Jag vill se och känna i lagom mängd.

***

Jag har lagt till två nya länkar. En vass tunga (Soff-logg) och en av fotosidans tveklöst bästa bloggare (Martin Hertsius). Väl värda ett besök!

Posted in Leica, Svartvit 4 Comments »

#73

Gårdagens verk. Eller kanske värk?

Konstateranden och lärdomar:

  • Bruna fläckar är inte trevligt. Agitera mer/bättre och se till att ha större koll på hur sliten kemin (framförallt stopp och fix) är. Och skölj, skölj, skölj – mer, mer, mer.
  • Torka förstoringarna i en dammfri miljö – inte i ett katthårsimpregnerat rum.


Husvägg i Bratislava.


Galler, Bratislava.


Franz Kafkas grav. Enligt judisk tradition lägger man stenar på/vid gravarna.


Franz Kafkas grav. “Någon måste ha förtalat Josef K, ty utan att han gjort någonting ont blev han häktad en morgon”, ekar genom luften.

Alla fotografierna: Leica M6 och Kodak Tri-X. Förstorade på plastpapper (Foma, 13x18cm).

Posted in Leica, Svartvit 1 Comment »