July, 2010

#50 – Meopta Axomat 4

Så, nu står förstoringsapparaten och väntar på att få göra sina första förstoringar; det är nog många år sedan den användes senast.

Vad jag kan se verkar alla nödvändiga tillbehör finnas: apparat, exponeringsur, avmaskningsram, rödfilter, röd lampa, framkallningsskålar, pincetter, etc. Och apparaten verkar – med mina lekmannaögon – fungera precis som den ska. Linsen, en Schneider Componar-C, 50mm, verkar även den fungera klanderfritt.

Det följde även med en hel del papper. Utgångsdatum: länge sedan. Men de kan säkert fungera som bra testmaterial.

I höst, eller rättare sagt, när första studiemedlet kommer in på kontot, ska jag göra en mastodontbeställning hos Photax. Den nyfikne kommer att få följa mina steg i mörkrummet. Och förhoppningsvis kan jag även inspirera andra till att starta upp mörkrum.

Posted in Uncategorized 6 Comments »

#49 – Leica som lärare

Mike på The online photographer lanserade begreppet “The Leica as teacher” för drygt ett år sedan. Konceptet är väldigt enkelt: Köp en Leica och ett tillhörande objektiv. Lägg alla andra kameraprylar på hyllan och använd bara Leican, under ett års tid. Mike betonar vikten av att alltid ha kameran med sig: “Carry the camera with you all day, every day.Han påpekar också att svartvit är att föredra, även om man vanligtvis är en hängiven färgfotograf.

Mike menar att en begränsad utrustning ökar fotografens bildseende, och att ett år med en Leica som lärare ger lika mycket som tre år på en fotoutbildning: “A year with a single Leica and a single lens, looking at light and ignoring color, will teach you as much about actually seeing photographs as three years in any photo school, and as much as ten or fifteen years (or more) of mucking about buying and selling and shopping for gear like the average hobbyist.”


Mor och far på min systers balkong. Helsingborg 2010. Leica M6, 28mm och Kodak Tri-X.

Jag håller med Mike, åtminstone till viss del; det ligger en hel del klok substans bakom hans tanke: “en kamera, ett objektiv”. Däremot tror jag inte att en kamera kan vara ett fullvärdigt substitut till en utbildning. Mike slår ett hårt slag för Leica, men vilken kamera som helst fungerar; ja, till och med en gammal konsumentkamera i hundrakronorsklassen fungerar bra. Huvudsaken är att man har kameran med sig, jämt och ständigt. Välj därför en kamera som du har råd att förlora; det är inte bra om du måste överbeskydda kameran.


Mor väljer likör. Helsingör 2010. Leica M6, 28mm och Kodak Tri-X.

Jag har använt samma utrustning sedan hösten 2007. Okej, jag har bytt hus en gång (från en Voigtländer Bessa r4m till en Leica M6). Jag trivs bra med en liten, begränsad mängd utrustning; det har ni kanske redan förstått av mina tidigare blogginlägg.

Mitt tips till er är att testa att bara använda en begränsad mängd utrustning; det kommer ni att vinna på.

Posted in Allmänt 3 Comments »

#48 – Test av bloggfunktion

Snart åker jag till Prag, Bratislava och Wien. Det betyder att det kommer att vara tyst på bloggen ett tag. Eller?

Det finns en funktion som tillåter att inlägg publiceras automatiskt; det enda jag behöver göra är att ställa in tiden när inlägget ska publiceras. Jag kommer således kunna blogga under resan, utan att för den skull ha tillgång till dator. Det enda jag behöver göra är att skriva ihop ett gäng inlägg redan nu.

Jag måste dock testa funktionen, för att försäkra mig om att den fungerar som den ska.


Såhär har min sommar sett ut. Leica M6, 28mm (med gulfilter) och Kodak Tri-X

Posted in Leica, Svartvit No Comments »

#47 – Lätthet

Britta frågar vad jag ska ta med mig på resan. Jag svarar såhär:

Jag har ledsnat på att släpa på tung och onödig kamerautrustning. Mitt kamerahus håller hög klass; jag behöver inte oroa mig för att det ska gå sönder (jag behöver således ingen backup-utrustning). Därför finns det heller inga rationella skäl till att släpa med mig mer än vad som är absolut nödvändigt: dvs. en Leica M6, ett 28mm-objektiv och en limpa Kodak Tri-X.

När jag reser med Ryanair betalar jag aldrig för incheckad väska. Det betyder att allt jag ska ha med mig måste rymmas i ett handbagage om max 20x30x40cm. Kläder, hygienartiklar, kameror… ja, allt måste få plats däri. Det finns ingen plats för onödiga prylar. Så enkelt är det.

Och onödig prylar är just vad de är: onödiga. Det belastar rygg, axlar och knän onödigt mycket. Och de onödiga prylarna gynnar inte fotograferandet. Det finns kanske inget mer förödande för fotograferandet som tron på att utrustningen är det avgörande. Jag kan inte erinra mig särskilt många situationer där min minimalistiska utrustning satt hinder för mitt fotograferande.

Ett hus, ett objektiv och en film, det är vad som gäller. Inget mer – inget mindre.

Posted in Leica, Resor 9 Comments »

#46 – Enkel, enkelhet


Leica M6, 28mm och Kodak Tri-X

Film var bättre förr, musik var bättre förr, konst var bättre förr… ändå har utvecklingen gått framåt. Vi kan i dag åstadkomma, tekniskt sett, magnifika resultat. Ändå är det något som saknas. Känslan? Berättandet? Både och? Jag vet inte riktigt vad det är…

Besöker man valfri fotocommunity kommer man att bli översköljd av tekniska mästerverk; skärpan sitter till hundra procent… och kompositionerna är så genomtänkta att man nästan får svindel. Fotografierna är, helt enkelt, perfekta. Eller?

Det finns nog en naiv tro om att en bilds storhet kan mätas utifrån några givna parametrar, så som skärpa, färgmättnad och raka horisonter. Men en sak glöms nästan alltid bort: berättandet. Ett fotografi är dödfött om det inte innehåller någon form av berättande, ett syfte. Det behöver inte vara något jättedjupt, men något måste finnas för att vi, som betraktare, ska fastna för fotografiet. Fotografiet måste innehålla något som är större än själva fotografiet. Ett bra fotografi måste ta sig ut ur sin kontext; växa och bli större.

Det kan kanske verka långsökt – kanske rent av pretantiöst – att tro att man hela tiden har ett syfte med allt man gör. Men det är å andra sidan inte riktigt det, det handlar om. Det behöver inte vara så allvarligt. Huvudsaken är att man lyssnar på sig själv, istället för på kameran.

Posted in Allmänt, Leica, Svartvit 3 Comments »