Allmänt

#1852 – En gitarr blir pånyttfödd …

Min dotter har fått sin allra första gitarr. Inte nog med att det är hennes första gitarr, det är även min första gitarr. Jag fick den när jag var tretton eller kanske fjorton år. Redan då hade gitarren några år på nacken (enligt serienumret är den tillverkad 1996). Jag minns hur gitarren glänste, där den stod i musikaffären. Gitarren användes flitigt. Första åren var det mest Nirvana som gällde, sen blev det punk och garagerock. Jag och några barndomskompisar startade ett garageband. Vi blev aldrig särskilt bra, men vi hade kul. Mina tonår kretsade kring musik. Tänk så många minnen en gammal gitarr kan framkalla.

Gitarren hamnade så småningom i glömska. Jag skaffade andra, bättre gitarrer. De senaste sju åren har gitarren legat på vinden. En elgitarr är värd ett bättre öde än så.

När jag hämtade ner gitarren från vinden var den i uselt skick (se bilden ovan). Många delar saknades, däribland flera viktiga elektronikdelar. Man behöver inte vara någon expert på gitarrer för att förstå att den inte var i spelbart skick. Målet var att göra den spelbar igen. Budget: 500:-. Här kommer några fotografier från restaureringen.

 

***

Resultatet ser ni nedan. Jag är glad över att slippa den fula, röda färgen. Nu är gitarren krämvit. Jag valde att relica den. Jag använde en Stratocaster av årsmodell 1962 som inspiration när jag restaurerade gitarren. Det gamla plektrumskyddet gick inte att återanvända. Ett nytt, mintgrönt, införskaffades. Nästan halva budgeten gick till det nya plektrumskyddet. Ytterligare några slantar fick läggas på rattar och input-jack (åldrat). Jag hittade gamla elektronikdelar i en kartong på vinden. Jag lyckades därför hålla mig inom budgeten. Faktum är att det räckte med dryga 300:- för att få gitarren spelbar.

Tags: , , , , , , ,
Posted in Allmänt No Comments »

#1843 – Bloggen är nästan helt död …

Bloggen är i stort sett helt död. Det blir kanske en del sporadiska inlägg framöver, men inte alls som under bloggens glansdagar. Ni som saknar mig och mina bilder kan följa mig på Facebook. Där skriver jag om sådant som rör mitt fotograferande.

Posted in Allmänt No Comments »

#1842 – Liten i en stor värld …

Posted in Allmänt No Comments »

#1840

En liten statusuppdatering: JKPG blir snart bok. JKPG blir snart utställning.

Posted in Allmänt No Comments »

#1839 – Ny hemsida

Jag har gjort om hemsidan från grunden. Ta gärna en titt på den nya. Adressen är som vanligt mudride.com.

Posted in Allmänt 2 Comments »